Pomohla k tomu preventivní opatření, ale i letní počasí. „V našem obvodu kůrovec přemnožený není, dokonce bych řekl, že je ho méně než loni. Hlavním důvodem je dostatek vlhka a chladnější počasí v uplynulých měsících," hodnotí situaci Pavel Kotek, ředitel Správy obecních lesů v Nové Cerekvi.

„Počasí nám opravdu přálo, a kůrovec je pomalu na ústupu. Situace v některých loňských ohniscích je mnohem lepší," komentoval Jiří Pohan, předseda České komory odborných lesních hospodářů.

Zároveň nastínil, že příští rok by mohl přát lesníkům ještě více. „Jestli bude situace takto pokračovat, příští rok bychom už mohli mluvit pouze o zvýšeném stavu výskytu kůrovce," řekl Pohan.
Kotek zmiňuje, že důležitá je prevence. „Samozřejmostí je rychlé zpracování napadených stromů, ale vhodné jsou také lapáky a včasná asanace dřeva," popsal.

Lidé, kteří se řídili těmito pokyny, mají letos s broukem mnohem méně práce. „Stav v lesích soukromých vlastníků, kteří provedli určitá opatření, jako jsou včasné vytěžení a instalace lapačů a lapáků, se velmi zlepšil," podotkl Pohan.

Takzvané lapáky, které lesníci využívají při zjišťování přítomnosti kůrovce, jsou pokácené stromy zakryté větvemi. Umisťují se do míst, kde se kůrovec už objevil a jeho výskyt se tady předpokládá znovu. Revírníci je kontrolují a při napadení broukem je odvážejí z lesů.

Dalším pomocníkem jsou lapače, tedy odchytová zařízení, která kůrovce přilákají díky feromonové návnadě.

Situace v pelhřimovských parcích je ještě o něco lepší. „Občas se kůrovec objeví například v Sadech, ale rozhodně to není nic dramatického. Napadené stromy ihned likvidujeme, takže se brouk dále nerozšiřuje," popsal vedoucí pelhřimovského odboru životního prostředí Josef Slavětínský.

Několik stromů město pokácelo i letos. „Po městě jsme pár stromů pokáceli, ale vliv na to mělo také loňské sucho. Nárůst kůrovce nepozoruji," dodal Slavětínský.

Jana Kudrhaltová