Ve středu 27. června, kdy bude jmenována druhá vláda Andreje Babiše, se stane Petr Krčál jako nominant ČSSD ministrem práce a sociálních věcí.

S jakými hlavními cíli do vlády a do čela ministerstva práce a sociálních věcí jdete?
Já mám tři základní cíle, které se týkají nejbližšího období. Jeden ten základní cíl je personální stabilizace ministerstva, protože se mi zdá, že v současné době je hodně personálně poddimenzované a bude se muset přes prázdniny vyřešit hlavní struktura toho ministerstva. Pak bych velmi rád pracoval se dvěma tématy. Prvním je seniorský balíček, to znamená celá seniorská politika. Do toho nebude spadat samozřejmě pouze navýšení důchodů, které je dnes ve sněmovně před schválením, ale i další záležitosti týkající se bydlení, volného času, sociálních služeb, tak aby ten balíček vždycky obsahoval celou strukturu opatření, která pro tu jednu cílovou skupinu budou. A to samé samozřejmě bude i u rodin s dětmi. To jsou tři hlavní cíle a pak je tu ještě jeden, který bude velmi důležitý, a to vyřešit celou strukturu IT technologií. To v současné době nebylo vyřešeno a termín nám tam běží do konce roku. To bych si chtěl nechat od úředníků velmi kvalitně připravit, abychom neudělali chyby. Takže IT smlouvy jsou čtvrtá důležitá záležitost, která se musí vyřešit.

Vláda se rodila těžce a složitě. Poznamená to nějak její práci nebo práci v řízení rezortu, který převezmete?
Já si myslím, že ne. Já si myslím, že po tom našem hlasování a po všech těch peripetiích si to „sedne“ a že po prázdninách ta vláda najede na svůj normální režim. A že po podpisu koaliční smlouvy začne každý ministr a každý resort naplňovat svoje priority. Najedeme na nějaký režim, který bude více méně standardní. Věřím tomu, že ta vláda začne normálně pracovat.

Počítáte s tím, že bude moci využít zkušenosti z regionu, nebo dokonce z pelhřimovské Jeřabiny, kterou jste teď necelé dva roky řídil?
Ano. Já si myslím, že právě zhruba desetileté zkušenosti z práce v sociální oblasti na Vysočině využiji poměrně hodně. Zejména z toho důvodu, že se v té mé práci na Vysočině hodně prolínaly oblasti, které se budou řešit i na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Ať už půjde o financování sociálních služeb nebo o sociálně zdravotní pomezí, o kterém se ministerské úrovni také mluví, ale zatím není dořešeno. Konkrétně z Jeřabiny budu chtít využít dobré zkušeností, které se zejména týkají otázky práce s lidmi z autistického spektra.

Bývá zvykem, že se od politika očekává, že bude trochu víc nakloněn podpoře regionu, z něhož do vysokých pater politiky odcházel. Jak vnímáte tuto okolnost?
Určitě každý má snahu tomu svému regionu nějakým způsobem pomoci. Mým cílem je pomoci v té struktuře pobytových sociálních služeb. Nemám na mysli takovou pomoc, kdy budu zařizovat investice, ale spíš mám na mysli pomoc radou při dobudování transformace pobytových sociálních služeb. A pak vidím prostor pro pomoc regionu také při dobudování sítě pobytových sociálních služeb pro seniory. To jsou ovšem věci, které jsem z pozice předsedy sociální komise prosazoval vždycky. Spíš budu podporovat určité snahy, aby se na úrovni ministerstva začala dělat struktura těch služeb trošku jiným způsobem.

Už víte, kdy a komu předáte řízení pelhřimovské Jeřabiny?
Předběžně je předání domluveno po zasedání rady kraje příští týden. Funkci by měl převzít můj zástupce Čestmír Špička. Musí o tom rozhodnout rada kraje, která má zřizovatelskou působnost vůči Jeřabině. Předpokládám, že rada kraje potvrdí Čestmíra Špičku do funkce ředitele, samozřejmě po dobu, kdy budu vykonávat funkci ministra.

Takže předpokládáte, že se do čela pelhřimovské Jeřabiny vrátíte?
Já s tím počítám. Jeřabina je moje domovská stanice. V případě, že skončím politické angažmá v té vládě, tak bych se vrátil zpátky do Jeřabiny.

Petr Krčál (ročník 1964)
Od roku 1996 je členem ČSSD, od roku 2013 je předsedou Krajského výkonného výboru ČSSD Kraje Vysočina.
Po roce 2008 byl opakovaně zastupitelem i radním Kraje Vysočina.

V letech 2016 a 2017 byl náměstkem na Ministerstvu práce a sociálních věcí a poté náměstkem ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu ČR.

Dne 18. května 2018 jej schválilo předsednictvo ČSSD jako kandidáta na post ministra práce a sociálních věcí ČR v případné menšinové vládě s hnutím ANO.

V současnosti je ředitelem příspěvkové organizace Kraje Vysočina Domov Jeřabina Pelhřimov, která poskytuje pobytové a ambulantní sociální služby osobám s mentálním, kombinovaným nebo s jiným zdravotním postižením.