Čtěte také: Do Budějovic se výroba z mléka nevrátí. Zatím

V současnosti se podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby výkupní cena mléka v tuzemsku pohybuje mezi 8 až 8,40 korunami.

„Je velký tlak na snížení ceny, doufáme ovšem, že nebude prolomená kritická hranice osmi korun za litr. Protože to by dopadlo jako s vepřovým, kdy farmáři začali rušit celé chovy prasat,“ upozornil Veleba.

Dojnice na Třebíčsku denně vyprodukují asi 200 tisíc litrů mléka. V bývalém okrese funguje jediná mlékárna, ta v Jaroměřicích. V ní ale končí jen zlomek místní produkce mléka.

Vypověděl smlouvy

Předchozí majitel, francouzská společnost Les Fromageries BEL, totiž smlouvy s dodavateli z blízkého okolí vypověděla. A současným majitelům se zpřetrhané vazby daří znovu navazovat jen pomalu. Zemědělská družstva a podniky, které chovají krávy kvůli mléku, mezitím našly odbyt jinde.

Producenti mléka se na Třebíčsku sdružují pod dvěma hlavičkami. Asi polovina jich je v Mlékařském odbytovém centru Třebíč, druhá polovina pak přímo pod Agroveles, s.r.o., nebo mu mléko dodává. Agroveles je součástí společnosti Agro 2000.

V Mlékařském odbytovém centru jsou mimo jiné družstva z Kožichovic, Čáslavic, Koutů nebo z Hrotovic. „Když nám BEL dal výpověď, podařilo se nám uzavřít smlouvu s jihočeskou Madetou. Byla ochotná od nás brát mléko jako od celku. Jejich cisterny je teď vozí do mlékáren v Jindřichově Hradci a v Pelhřimově,“ zmínil předseda centra Lubomír Pisk s tím, že nechce komentovat, za kolik Madeta litr mléka vykupuje.

Agroveles, pod nějž patří i Výčapy, malou část produkce dodává právě do Jaroměřické mlékárny. Dále do Litovle či do Trnávky na Svitavsku. Zajímavostí je, že pět velkých izolovaných cisteren s mlékem každý týden posílá do Itálie, která produkuje méně mléka než spotřebuje. Vyplatí se to. Cisterna cestou zpět nabírá například víno nebo džus, který veze do Německa, Česka či na Slovensko