Už existuje mapa, jak může celá síť vodárenských soustav vypadat. Postupně se zdokonaluje. „Když soustavy propojíme, můžeme vodu pouštět oběma směry. Je to akce, která bude stát desítky miliard korun a bude trvat desítky let. Jedná se o velké vzdálenosti,“ konstatoval radní Šmerda.

Havárie vodovodu u zastávky Kamenolom.
Havárie potrubí u Kamenolomu: jako kdyby řeka Svratka půl hodiny tekla po ulici

Propojování vodárenských soustav

* předpokládaná doba trvání plánu: desítky let
* předpokládané náklady na propojování: desítky miliard korun
* důvody pro propojování: v období sucha možnost náhrady krátkodobého výpadku pitné vody v konkrétní oblasti
* pomoc: podpora propojování soustav a rekonstrukce páteřních vodovodů ze strany ministerstva zemědělství
* spolupráce: chystané schvalování memoranda o spolupráci s Krajem Vysočina

Podle něj nemá smysl téma oddalovat. Zástupci kraje už se dohodli také na uzavření memoranda o spolupráci s Krajem Vysočina. Návrh mají schvalovat zastupitelé obou krajů v červnu.

Oba kraje dlouhodobě spojují významné zdroje povrchových vod a stávající vodárenské soustavy. „Například vodní nádrž Vranov v Jihomoravském kraji slouží jako významný zdroj k zásobování velké části okresu Třebíč na Vysočině pitnou vodou a naopak vodárenská nádrž Vír na Vysočině slouží jako významný zdroj k zásobování brněnské aglomerace,“ přiblížil náměstek hejtmana Kraje Vysočina Lukáš Vlček.

Propojování soustav podporuje ministerstvo zemědělství. „Například v suchých obdobích umožní distribuovat pitnou vodu do míst, kde je jí momentální nedostatek. Na propojování a rekonstrukce páteřních vodovodů půjde letos a v příštím roce ze státního rozpočtu bezmála miliarda korun,“ vyčíslil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Právě Vírský vodovod aktuálně prochází opravou. Nyní skončila první etapa v okolí Drásova na Brněnsku. „Voda pro Brno teče od čtvrtka,“ potvrdil Šmerda, který je předseda představenstva sdružení Vírského oblastního vodovodu.

Nejmenší vlaštovka České republiky - břehule říční.
Nový největší park v Brně? Jeho podobu určí krajinářská soutěž

Do druhé etapy se chtějí pustit ještě letos. Povede okolo zastavěného území Drásova. „Zanedlouho budeme mít stavební povolení. Čekáme na získání dotace. Bez ní nejsme schopní začít,“ doplnil Šmerda.