Setkání nese v posledních letech označení Memoriál Františka Jokla na počest jednoho ze zakladatelů této akce. Stanislav Svatek, druhý ze zakladatelů, nechyběl ani letos v prostoru registrace účastníků srazu na pelhřimovském Masarykově náměstí, ale ani v koloně vozidel, která napříč Pelhřimovskem urazila kolem sedmdesáti kilometrů.

Také letos bylo součástí programu plnění předepsaných úkolů, letos pořadatelé vymysleli návštěvy věží, takže hned v Pelhřimově museli motoristé na věž kostela svatého Bartoloměje a do Jihlavské brány a v Humpolci pak pro změnu na věž kostela.

Jaroslav Novotný z Bojanovic u Znojma cestu na sraz historických vozidel už dobře zná a samotný sraz pak i s dcerou a synem i letos obohatil vzácnými zachovalými automobily. „Jsem tady nejméně podesáté. Pořád mě sem láká tohle úžasné náměstí a atmosféra, která tady panuje. Ročně se účastníme deseti až patnácti srazů a tento pelhřimovský patří mezi nejlepší," svěřil se se svým vztahem k Memoriálu Františka Jokla sběratel a renovátor starých aut Jaroslav Novotný.

Tentokrát přijel s Fordem A z roku 1928. „I se zastávkami jsme cestu z Bojanovic sem do Pelhřimova zvládli za tři hodiny," upřesňoval muž, jehož vztah k automobilům z meziválečného období potvrzovalo také stylové dobové oblečení.

Ve Škodě 450 – cabriolet z roku 1958 přijel do Pelhřimova Josef Mikulík z Dolní Pěny u Jindřichova Hradce. „Jezdím sem poslední tři roky a vracím se sem rád. Tuto krasavici jsem koupil v roce 2000, pět let jsem ji pak dával dohromady, ale výsledek snad za to stojí," pochvaloval si nad červeným kabrioletem se sbalenou střechou Josef Mikulík.

Auta, motorky i udržovanou vojenskou techniku obdivovaly na úvodní přehlídce na pelhřimovském Masarykově náměstí stovky lidí. Mezi nimi i místní fanda do veteránů Miroslav Mezera, který nechal před muzeem obdivovat svoje Aero 30 z roku 1938. „Na projížďku s ostatními nepojede, ale akci fandím. A když se povede počasí jako dneska, tak takový sraz nemá chybu," říkal krátce před sobotním polednem Miroslav Mezera.

Za nejkrásnější stroje převzali ceny Ondřej Mejzlík a Václav Butal. Pak sedm desítek aut a motorek vyrazilo na cestu.