Dotace jsou určené na výměnu neekologických kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za nízko-emisní kotle na biomasu, kombinované automatické kotle na uhlí a biomasu, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. „Podpora půjde těm domácnostem, kde spalují v kotlích na pevná paliva a nesplňují emisní třídy 3, 4 a 5,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Pavel Pacal.

Žadatelé mají možnost dosáhnout na dotaci ve výši 120 tisíc korun. Použít ji mohou na pořízení zdrojů vytápění ze seznamu dotovaných výrobků. „Nově není třeba realizovat mikroenergetická opatření, jako například dílčí výměnu oken či zateplení střechy. Lidé z nejvíce znečištěných oblastí mají navíc nárok na bonus 7 500 korun. V případě Vysočiny jsou dle rozhodnutí ministerstva zvýhodněny obce Bystřice nad Pernštejnem, Humpolec, Pacov, Ledeč nad Sázavou a Hradec,“ doplnil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Na novorozeneckém oddělení JIP v Nemocnici Jihlava mají nové pomocníky. Pletené chobotnice.
Malá miminka se zabaví uchopením chobotniček

Pro žadatele je zásadní informace, že datum uznatelných nákladů bylo ze strany Ministerstva životního prostředí České republiky stanoveno od 15. července 2015. Kotel je nutné v nemovitosti udržet v provozuschopném stavu nejméně do konce roku 2025.

Kraj Vysočina i pro tentokrát naplánoval informační schůzky. Informace je možné získat na patnáci místech. Ve čtvrtek 21. září je naplánovaná schůzka s potenciálními žadateli na Základní škole Masarykova v Telči. Termíny dalších setkání jsou dostupné na webových stránkách Kraje Vysočina.