Kromě svých čtyř dcer bude podle jejích slov trávit letošní Vánoce ještě se svými dvěma syny, které nemá v péči. „Proto jsem se opět zkusila do projektu Krabice od bot přihlásit. Pro mě je to pak největší dárek, když mají děti pod stromečkem dárečky,“ řekla maminka šesti dětí.

Obdarovat rodiny a především děti, které v životě neměly příliš štěstí, mohou zájemci i na Vysočině. Svou krabici od bot plnou dárků mohou dárci odevzdat na pěti místech kraje.

Nový betlém v Kamenici nad Lipou mohou zájemci vidět od pátku 27. listopadu.
OBRAZEM: Galerie v garáži. Svůj nový betlém představují Biňovcovi z Kamenice

V Pelhřimově, kde letos dárky shromažďuje spolek YMCA Pelhřimov, se snaží dělat dárky na míru. Pokud se objeví dost dárců, najde letos pod stromečkem krabici od bot zhruba dvě stovky dětí z Pelhřimovska a okolí. „Zájemcům můžeme poslat konkrétnější informace o dítěti nebo naopak vybrat pro jejich konkrétní dárek nejvhodnějšího příjemce,“ poukázala na možnou variantu Lucie Křivohlavá, místopředsedkyně spolku YMCA Pelhřimov.

Velký zájem z obou stran

V letošním roce je podle jejích slov větší zájem jak ze strany dárců, tak i ze strany těch, kteří by krabici od bot chtěli o Vánocích dostat. „Letos budeme nadělovat dárečky klientům pelhřimovské charity, Dětskému domovu v Senožatech, dětem z rodin v hmotné nouzi z Pelhřimovska a také dětem z Terénního programu Sovy a sociální služby Klubíčko, které provozuje jihlavská charita,“ sdělila Lucie Křivohlavá.

Předem přihlášení zájemci mohou své krabice odnášet ve čtvrtek 3. prosince od 13 do 17 hodin do YMCA centra v pelhřimovské Růžové ulici. „Krabice mohou lidé nosit i jindy, ale až po předchozí domluvě,“ doplnila Křivohlavá.

Seznam sběrných míst, ale i dětí, které si krabice od bot zaslouží, je k vidění na webové stránce krabiceodbot.cz.

V Pelhřimově dokončili rekonstrukci fotbalových hřišť a atletického areálu v polovině listopadu.
Nová dráha i trávník. Pelhřimovští si mohou užívat moderní sportoviště

V Novém Městě na Moravě vybírali krabice od bot tradičně v rámci adventního jarmarku. Ten se však letos neuskuteční. „U evangelického kostela v Novém Městě na Moravě ale v neděli 29. listopadu od 14 do 17 hodin budeme a při sběru krabic se budeme snažit navodit i vánoční atmosféru,“ lákala nejen tamní obyvatele Dita Novotná z Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Novém Městě na Moravě.

Sběrná místa na Vysočině:
Pelhřimov
Myslibořice
Nové Město na Moravě
Rouchovany
Herálec

Každým rokem se podle jejích slov podaří vybrat víc dárků, které jsou rok od roku hezčí. „Minule jsme měli kolem pěti set dárků. Letos bych si přála, abychom tu měli alespoň kolem čtyř set dárků, i když je letos taková doba, jaká je,“ přemítala Dita Novotná.

Podle informací Iva Mareše, mluvčího projektu je letos až rekordní zájem. „Oproti minulým ročníkům máme za jeden den víc rezervací krabic než v uplynulých ročnících za celý týden. Zájem je opravdu enormní a solidarita lidí je úžasná. Je krásné vidět, jak se dárci v této těžké době snaží pomoct,“ uvedl Ivo Mareš.

Podle něj za tím stojí pandemie koronaviru. „Mnohem víc lidí zažilo situaci, že se třeba musí postarat a pečovat o svoje rodiče nebo prarodiče, takže vlastní zkušenost tam hraje roli. Zároveň si ale myslím, že si všichni uvědomujeme, jak je v této době důležité si pomáhat a myslet i na ostatní, a to je perfektní,“ řekl Mareš.

Naopak trochu problém vybrat tentokrát dostatek krabic budou mít nejspíš v Myslibořicích na Třebíčsku. „Přemýšleli jsme, jestli do toho letos půjdeme, ale nakonec jsme to riskli. Protože jsou ale školy zavřené, přišli jsme o jeden důležitý zdroj. Děti totiž ve škole nebo doma krabice s dárky připravovali. Navíc jsme na vesnici, takže tady sehnat adekvátní dárky není tak jednoduché,“ sdělila Soňa Matoušková z Diakonie Českobratrské církve evangelické v Myslibořicích.