Předvánoční celorepubliková akce Krabice od bot sklidila úspěch i na Pelhřimovsku a krabice s dárky putovaly k několika desítkám dětí. „Během dvou týdnů se v rámci akce Krabice od bot podařilo nashromáždit dárky pro patnáct dětí v rozmezí věku od jednoho a půl roku do třinácti let,“ informovala Zuzana Havlová z Oblastní charity Pelhřimov.

Nový recyklační uzel v Kamenici nad Lipou.
Kameničtí mají jako první v zemi recyklační uzel Node

Právě pelhřimovská charita z řad klientů charitní služby Klíč – Centrum pro rodinu vytipovala konkrétní rodiny s dětmi, a to pro Sbor Československé církve evangelické v Moravči, který se do organizace zmíněné akce pustil. „Krabice pro děti jsem 4. prosince předali Oblastní charitě Pelhřimov, konkrétně službě Klíč, který je v kontaktu s rodinami v nouzi,“ shrnula organizátorka Lucie Křivohlavá z Moravče.

Dobrovolníci se do pomoci druhým zapojili ve velkém. „Zájem nás mile překvapil, nakonec jsme nashromáždili ještě více dárků, než bylo pro Pelhřimovsko třeba. Ty ostatní jsme dovezli do Jihlavy pro terénní program Sova,“ prozradila Křivohlavá, na jaká místa se krabice dostaly.

Sbor Českobratrské církve evangelické z Moravče se do Krabic od bot letos zapojil poprvé. Sama organizátorka ale o akci věděla již dříve. „Loni jsem posílala krabice do jiného sběrného místa. Letos mě napadlo, že bychom se mohli zapojit i my jako farní sbor,“ potvrdila Lucie Křivohlavá.

S letošní premiérou jsou v Moravči spokojeni a už zvažují účast i za rok. „Určitě přemýšlíme o tom, že bychom se zapojili i v příštím roce,“ doplnila s úsměvem Křivohlavá.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Krásovy Domky v Pelhřimově, třída 1. A paní učitelky Gabriely Kořínkové.
NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ Krásovy Domky v Pelhřimově

Letos shromažďovali netradiční krabice od bot mimo jiné i na Základní škole Vlásenický dvůr. Jak ve středu 13. prosince zveřejnili na své oficiální facebookové stránce, z tamní školy jich ke konkrétním dětem nakonec putovalo třicet devět.
Dalším místem, kde se k celostátní akci připojili, bylo například Štítné. Odtud krabice převezli členové tamního osadního výboru na sběrné místo na faře v Horních Dubénkách.

Charitní akce Krabice od bot, která si klade za cíl potěšit děti z chudších rodin, se letos po celé České republice uskutečnila již šestým rokem. Vše spočívá v tom, že děti s pomocí dospělých připraví krabici od bot a naplní jí dětskými vánočními dárky. Poté zabalenou krabici označí pro jak staré díte je určena a odnesou na nejbližší sběrné místo.