Dokonce až jako druhou nejlepší. „Letošní sezona dopadla lehce nadprůměrně. Rekordní počet plavců ale navštívil areál koupaliště Žabák před dvěma roky, což byla nejlepší sezona, kterou jsme tu zatím měli. Co se týče počtu návštěvníků, tak bych tedy řekl, že letošní sezona byla druhá nejlepší,“ pochvaloval si Jiří Hynek.

Během celkem 57 dní, kdy měl letos humpolecký Žabák otevřeno, si přišlo vodní radovánky užít zhruba 14500 platících návštěvníků, což je téměř o dva a půl tisíce lidí méně než v minulém roce. „A to tam ještě nepočítáme cirka 1300 dětí měřících méně než 110 centimetrů, které vstup do bazénu neplatí. Loni, kdy jsme měli otevřeno 53 dní, přišla zhruba tisícovka těchto malých návštěvníků,“ doplnil Hynek.

Počasí prý ale mohlo být ještě lepší. „Během letošního léta totiž nebyla taková dlouhá období tepla. Třeba tři dny bylo hezky a pak dva dny bylo počasí špatné. Bývají týdenní nebo i desetidenní vlny veder, které jsou pro nás lepší. Průměrná návštěvnost na jeden otevřený den tedy asi nebyla až tak dobrá jako v jiných letech, ale když ohodnotím celkovou sezonu, tak ta byla dobrá,“ zhodnotil Hynek počasí.

Ilustrační foto.
Startuje druhý ročník mezinárodního festivalu Kraťasy

O teplotní výkyvy se ale na koupališti Žabák už druhým rokem starají dvě tepelná čerpadla. „Tepelná čerpadla byla nejlepší investicí, co se týče komfortu návštěvníků,“ zhodnotil Hynek. Teplotu vody teď na koupališti udržují nejméně na 23 nebo 24 stupních Celsia. „Dříve, když jsme čerpadla neměli, tak nám teplota vody spadla na dvacet stupňů. Trvalo třeba dva, tři dny než k nám lidé přišli, protože voda byla opravdu studená,“ přemítal Hynek.

Dodal také, že ale během posledních dvou let chodí lidé prakticky pořád. „Když máme otevřeno, tak pokaždé někdo přijde, protože lidé vědí, že i po studené vlně je voda v koupališti teplá. Většinou má tak 23 stupňů, ale ohřeje se i na 26 stupňů Celsia,“ informoval Hynek.

Letos Žabák větší opravy nezažil. „Vzhledem k tomu, že před loňskou sezonou jsme investovali do tepelných čerpadel, tak letos jsme se do žádných velkých oprav nepouštěli. Dělali jsme pouze dopadové plochy na dětském hřišti,“ řekl Hynek.

Příští rok zase budou podle Jiřího Hynka investovat do technologie. Plánují vyměňovat pískovou filtraci, opravovat kompresory a motory.

V Galerie Bernarda Bolzana v Těchobuzi mohou milovníci umění zhlédnout novou výstavu.
Kompostelu zahájí účastníci pouťí ze Zhoře do Těchobuze