Husova ulice v Humpolci prošla během čtyř měsíců kompletní rekonstrukcí. Odhadované náklady na rozsáhlé stavební práce nakonec byly téměř o dva miliony nižší. „Městský rozpočet na rok 2017 počítal, že na opravy vyčlení 17,2 milionů korun. Nakonec však práce v režii firmy Swietelsky stavební vyšly na 15,2 milionů korun,“ informovala v posledním vydání humpoleckých radničních listů Aneta Slavíková z Městského úřadu v Humpolci.

Husova ulice se již měsíc pyšní zcela novým kabátem. „Ke změnám, které jsou vidět na první pohled, došlo hlavně před architektonicky cennou budovou pošty, kde byla uspořádána a omezena parkovací místa a kde vznikl prostor pro posezení kolemjdoucích,“ popsala novinky Slavíková.

Změnila si i situace pro řidiče. V úseku od zmíněné pošty až po křižovatku s Rašínovou ulicí platí totiž nová maximální povolená rychlost, a to dvacet kilometrů za hodinu. Také v ulici přibyla kolmá parkovací stání. „Jedním ze zásadních požadavků bylo najít kompromisní řešení přijatelné jak pro pěší, tak pro motoristy, kteří by sem však měli přijíždět jen v případě skutečné potřeby, tedy například na nákup, na poštu, při návštěvě kina, při dopravě dítěte do školy a podobně,“ objasnil plán rekonstrukce místostarosta Humpolce Květoslav Namyslo. „Ostatním řidičům, kteří si tudy pouze zkracují cestu, stavíme záměrně do cesty překážky v podobě zvýšených přechodů a snížením rychlosti,“ pokračoval dál místostarosta, podle kterého právě tyto kroky vedou mimo jiné k většímu využití parkovacích míst a snížení hluku z projíždějících aut.

Eliška Voborníková, Humpolec, 27. 9. 2017, 3 080 g
Právě jsme se narodili. Hlasujte v anketě o nej miminko

V současné době v Husově se dokončují pouze posledních dodělávek. „Zbývá dodat zábrany ke kolmým parkovacím stáním, kde nakonec místo ocelových sloupků budou v každém parkovacím místě betonové zábrany,“ popsala poslední fázi prací Slavíková. Vše nakonec během tohoto měsíce završí výsadba stromů a ostatní zeleně.