Když už je zmínka o hranicích, tak komisaři určitě vyrazí z města rekordů za hranice Vysočiny. „Letos budeme na čarodějnice v Pravicích na Znojemsku, chystá se tam stavba nejvyšší hranice z akátového dřeva a o noci filipojakubské ji zapálí,“ přiblížil plány za agenturu Dobý den David Rafaj.

Právě zmínka o akátovém dřevu je v souvislosti s očekávaným rekordem docela důležitá. Hranice postavená právě z tohoto jednoho druhu dřeva bude určitě vzácností, a to bez ohledu na její rozměry. Nadšenci z Pravic chtějí mít hranici zhruba desetimetrovou, k tomu s křížem a pochopitelně s čarodějnicí. „A pokud se vše podaří, tak se nejvyšší hořící hranice z akátového dřeva zapíše se do České knihy rekordů,“ připomněl David Rafaj.

Demolice mostu na dálnici D1. Ilustrační foto.
Lidé už vyhlížejí atraktivní noční podívanou u dálnice

Pořadatelé rekordmanského pokusu nepředpokládají, že by útočili na absolutní český rekord. Nejvyšší změřená česká „čarodějnická“ hořící hranice měla 16,999 metru. „Tuto rekordní hranici postavil klub Rampušáků v Mnichovicích za podpory obecního úřadu v roce 2007. Vzplanula pochopitelně 30. dubna,“ nahlédl do historických záznamů o čarodějnických rekordních hranicích David Rafaj.

Klub Rampušáků se o rekord v minulém desetiletí přetahoval s nadšenci z Řevnic.

Komisaři z agentury Dobrý den počítají i s tím, že se nějaká rarita, kuriozita či zajímavost může zrodit také v regionu, a to bez předchozího nahlášení. „Když bude někdo něco zajímavého v souvislosti s letošními čarodějnicemi mít, ať nám dá vědět,“ vybídl k případnému vstupu do světa rekordů a kuriozit stavitele hranic, které budou hořet o filipojakubské noci určitě na spoustě míst, David Rafaj.

Současně upozornil, že novou nejvyšší hranici letos už sotva někdo postaví. Tu rekordní stavěly desítky chlapů se zkušenostmi celé tři týdny. Také další čísla, která jsou spojena s výjimečnými hranicemi, ohromí. Jedna z nich měla hmotnost zhruba 60 až 70 tun, na výplň jiné padlo 130 kubíků hmoty, základna další hranice měřila osm krát osm metrů.

Nad nejrůznějšími rekordy se ale i poslední dubnový den lze zastavit a zamyslet v pelhřimovském muzeu rekordů, které má bez ohledu na datum v kalendáři otevřeno od 9 do 17 hodin.

Ilustrační foto.
Nejvyšší soud vrátil spor o pozemek u Červené Řečice na začátek

Poznámka: Fotogalerie je z pálení čarodějnic v Červené Řečici v roce 2016