Dostat kohoutkovou vodu v restauracích na Pelhřimovsku už není v dnešní době problém. Alespoň to vyplývá z výsledků průzkumu, který Deník provedl v náhodně vybraných restauracích a kavárnách.
Z nápojového lístku většiny podniků veřejného stravování se zákazníci o možnosti objednat si obyčejnou vodu nedozvědí. Nesmějí se bát zeptat a své přání sdělit obsluhujícímu personálu, jinak si mohou vybírat pouze ze stálé nabídky alkoholických a nealkoholických nápojů. Jednu z mála výjimek tvoří pelhřimovská kavárna Flet.
„Kohoutkovou vodu máme přímo v nabídce, za deset korun jí má zákazník půl litru. Oblíbený je i džus zředěný vodou, půl na půl do půllitru. U toho vodu samozřejmě neúčtujeme," vysvětlila obsluha kavárny Martina Váňová.
Balená i kohoutková
V humpoleckém hotelu Fabrika si hosté objednávají kohoutkovou vodu často k polednímu menu. „Za kohoutkovou vodu k objednanému jídlu neúčtujeme nic, je to služba zákazníkovi," informovala provozní hotelu Lenka Karlová.
Dodala, že spíš než o kohoutkovou vodu u nich zákazníci mají zájem o vodu balenou. Opačně je to v humpolecké kavárně Karamba. „Hosté si říkají o kohoutkovou vodu často, podáváme ji zdarma, i pokud si nic jiného nedají," sdělil zaměstnanec kavárny Lukáš Beránek.
Podobná je situace i v pel-hřimovském hotelu Slávie. „Za pitnou vodu z kohoutku nic neúčtujeme, ale vím, že například u nás nahoře v pizzerii požadují za litrový džbánek vody, kde je i citron a máta patnáct korun, což mi nepřijde špatné," řekla číšnice restaurace Slávie Anna Zemanová.
Provozovatelé restaurací se občas zaštiťují tím, že hygienici vodu nedoporučují pít. „Dvakrát ročně provádíme větší kontroly kvality pitné vody z vodovodů pro veřejnou potřebu ve městě Pelhřimov. V průběhu roku provádíme ještě několik menších kontrol. Letos už jich máme za sebou celkem šest a voda ve městě plně vyhovuje požadavkům stanoveným plat- nou legislativou," objasnila aktuální situaci Lenka Tvrdá z pelhřimovského pracoviště Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.
Pokud v některé z restaurací zákazníkovi přece jen odmítnou vodu nalít, je to jen jejich vůle, žádný zákon to nezakazuje.
Kohoutkovou vodu, která prošla všemi hygienickými kontrolami, provozovatelé restaurací podávat mohou. Není to však jejich povinnost.
Obliba kohoutkové vody, jakožto ekologického a nekalorického nápoje, v posledních letech stoupá. Podílejí se na tom i vodárenské firmy. Veolia například provozuje portál Kohoutkova.cz. Na něm je dostupná mapa restaurací, které obyčejnou vodu nabízejí. Kromě propagace, kterou jimVeolia na svém portálu zajišťuje, jim věnuje i ozdobné karafy. V programu jsou ale zastoupena hlavně velká města – v Praze jsou to stovky restaurací, mnoho jich je i v Liberci nebo Hradci Králové. Na Pelhřimovsku není zatím zaznamenaná žádná.
Tereza Konířová