„V létě se skoro nezastavíme, lidé chodí jako diví,“ pochvalovala si Věra Doskočilová, zástupkyně ředitelky pelhřimovské městské knihovny.

Knihovnu navštěvují nejenom stálí čtenáři, ale často do ní zavítají i chalupáři nebo lidé, kteří jsou ve městě na dovolené. „Pro příležitostné čtenáře, kteří si u nás nechtějí zařídit celoroční registraci, máme jednorázovou průkazku, na tu si ale mohou vypůjčit nejvýš tři knihy,“ pokračovala Doskočilová s tím, že se najdou zájemci, kteří touto průkazkou nepohrdnou.

Až po prázdninách

A čím to, že lidé o prázdninách tak hodně čtou? „To nevím. Na počasí to asi svádět nemůžeme, protože když je hezky, lidem se nechce nic dělat a jdou si číst a když je ošklivě, tak zas nic dělat nemohou a opět sáhnou po knize,“ usmála se Věra Doskočilová.

„Každopádně jsme ale rádi, že lidé v dnešní přetechnizované době na knihy nezanevřeli a rádi se ke čtení vracejí,“ dodala Věra Doskočilová. Prázdninové návštěvy pelhřimovské knihovny spíše vyhledávají dospělí než děti. „Malí čtenáři jsou většinou na táborech nebo u babiček, takže v létě se do knihovny moc nedostanou, ale přijdou, jakmile jim začne škola,“ potvrdila Doskočilová.

Nárůst ani úbytek čtenářů v letních měsících nezaznamenali v Městské knihovně v Kamenici nad Lipou. „Nepozorujeme, že by knihovnu o prázdninách navštěvovalo více či méně čtenářů. Samozřejmě, že chodí chalupáři, ale ti do knihovny často zavítají i mimo letní prázdniny,“ informovala vedoucí kamenické knihovny Hana Senderáková. A jaké žánry se v létě nejvíce půjčují? „Hodně je zájem o detektivky a romány pro ženy. Půjčuje se ale i válečná a naučná literatura,“ prozradila Senderáková.

Láká i výstava

Stejně jako v Pelhřimově je i v Kamenici více živo v oddělení pro dospělé. „Děti si mohou vypůjčit knihy na dva prázdninové měsíce a vrátit je až začátkem září, takže do knihovny za celé léto nepřijdou. Ale máme i stálé prázdninové návštěvníky, kteří v Kamenici pobývají jen přes léto a platí si tak registraci pouze na určitou dobu,“ nastínila knihovnice z dětského oddělení Marie Zbudilová. Někteří lidé do knihovny ale nechodí kvůli knihám. „Často přijdou turisté, kteří si chtějí zasurfovat na internetu nebo se zeptají na cestu či poprosí o tip na nějakou zajímavost v okolí. Takže občas fungujeme i jako informační centrum,“ zažertoval vedoucí Městské knihovny v Horní Cerekvi Miroslav Václavík.

Již zmíněné dětské oddělení kamenické městské knihovny slouží i jako výstavní sál. „Přes léto tu máme moc pěknou výstavu Ivany Vránkové Příroda z korálků. Často proto do knihovny míří výletníci, kteří si ji chtějí prohlédnout,“ uzavřela Zbudilová.