Podle mluvčí nemocnice Nové Město na Moravě Tamary Peckové Homolové přicházejí do ordinace lékařů, hlavně na dětské oddělení často pacienti s žádostí o odstranění klíštěte z kůže. „Přitom asistence lékaře není nutná, stačí dodržovat bezpečné zásady,“ konstatovala mluvčí.

„Na lékařské pohotovosti několikrát týdně odstraňujeme pacientovi klíště z těla v době klíšťové sezóny, nejde však o nějaká závratná čísla. Leckdy je to zcela pochopitelné, neboť je např. na místě, kde si pacient sám klíště vyndat nemůže, nebo jej při vyndávání nevytáhne celé,“ konstatovala mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

Není třeba panikařit

Pravděpodobnost přenosu onemocnění z infikovaného klíštěte na člověka stoupá podle mluvčí novoměstské nemocnice s délkou jeho přisátí na kůži. „Proto je nutné klíště nejrychleji po objevení z kůže odstranit. K tomu není třeba zdržovat se cestováním na pohotovost, i v případě, že se jedná o dítě, klíště snadno zvládnou odstranit rodiče sami. Je třeba pouze dodržet určité zásady bezpečného odstranění,“ zdůraznila Pecková Homolová.

„Měl jsem klíště, ale když jsem ho vyndával, utrhl se mu zadeček, pokračoval jsem ve vyndávání, ale utrhla se mu hlava a kusadla zůstala. Ty jsem se snažil vyndat jehlou, ale nepodařilo se,“ popsal svůj problém například Josef Mottl z Havlíčkova Brodu. Co ho trápí především, je obava z možné nákazy.

„Pacienti se oprávněně i na základě medializace obávají nákazy klíšťovou encefalitidou či lymskou boreliózou a chtějí se s lékařem poradit o následcích či dalších možných příznacích daných onemocnění. Pacienti by však měli upřednostnit návštěvu svého praktického lékaře anebo přijít v době nemocniční pohotovosti LPS, kde jde o hrazené ošetření regulačním poplatkem,“ podotkla mluvčí brodské nemocnice Petra Černo.

„Před odstraněním klíště stačí zakápnout desinfekčním roztokem. Olejové přípravky a masti nejsou doporučovány, zvyšují riziko přenosu možné infekce. Klíště nevytáčet, ale ze strany na stranu ho vyviklat, nejlépe za použití pinzety, nebo speciálního háčku nebo klíštěk. Je možné použít i prsty, rukavice nejsou nutné, pokud na prstech nejsou čerstvé oděrky. Larva jde odstranit i navlhčenou vatovou štětičkou,“ radí lékaři dětského oddělení novoměstské nemocnice s tím, že pokud dojde k přetržení klíštěte a v ráně zůstanou kusadla nebo celá hlavička, není třeba panikařit. Ze samotných kusadel přenos infekce nehrozí, ránu je však potřeba opakovaně vydesinfikovat.

Vyšetření za tisíce korun

„Pokud pacienti chtějí vědět, zda bylo odstraněné klíště nakaženo závažnou infekční chorobou, je možné nejlépe ještě živé klíště odeslat na vyšetření do speciálních laboratoří. Cena vyšetření jednotlivých chorob se pohybuje kolem 700 – 1000 korun. Odeslání klíštěte nezajišťuje lékař. Navíc je potřeba si uvědomit, že ani infikované klíště není indikací k léčbě člověka, který nemá žádné klinické příznaky,“ zdůraznila mluvčí Pecková Homolová.

Po odstranění klíštěte je potřeba sledovat místo přisátí. Drobné zduření a zarudnutí, většinou svědící, je lokální reakcí a neznamená onemocnění infekční chorobou. Zvětšující se zarudnutí, typicky s centrálním vyblednutím již může být příznakem onemocnění a je potřeba vyhledat lékaře. První příznaky obou nejzávažnějších onemocnění jsou očekávatelné nejdříve 2 – 3 týdny po přisátí klíštěte a mohou se zpočátku projevit jako chřipkovité onemocnění. Tento interval je také nejkratším časem do vytvoření protilátek, které je možno stanovit v krvi, dřívější odběr nemá smysl, může být falešně negativní. Samotná pozitivita protilátek ale není důvodem k léčbě, tato se zahajuje až ve chvíli, kdy má člověk klinické příznaky onemocnění. Nejlepší ochranou proti přenosu onemocnění infikovaným klíštětem je samozřejmě prevence.

Bramborářský seminář v kulturním domě v Olešné.
Cena brambor se možná bude lehce zvyšovat

Hlavně používání repelentů pro sebe i domácí zvířata, nošení kalhot s dlouhými nohavicemi, oblečení světlé barvy a vyvarování se sezení nebo ležení ve vysokých porostech. Samozřejmostí by mělo být zakončení každého výletu pečlivou prohlídkou pokožky. Další možností prevence proti klíšťové encefalitidě je očkování, které je možné podat ve zrychleném schématu i během celé klíšťové sezóny. Proti borrelióze dosud očkovací látka nebyla vyvinuta.