Nová Cerekev se po několika měsících může opět chlubit kašnou. Ta totiž v letošním roce prošla první velkou opravou ve své historii. „Oficiální předání kašny je naplánované na 17. října,“ potvrdil starosta městyse Nová Cerekev Zdeněk Rajdlík.
Kompletní oprava kulturní památky v Nové Cerekvi začala na začátku letošního léta. Za tu dobu stavitelé celou kašnu rozebrali a jednotlivé části předali k restaurování. „Původní díly jsou v současné chvíli již navráceny na své místo,“ prozradil Rajdlík. Chybějící díly, konkrétně boky kašny, jsou doplněné novými kamennými prvky. Kašna má hotové i nové kamenné dno a osazený centrální sloup s tryskami. „Zbývá dokončit technologii bazénu,“ konstatoval cerekvický starosta.
Novocerekvická kašna ještě před nástupem zimy projde zátěžovým testem. „Teď tu kašnu vyzkoušíme. Na zkoušku jí napustíme a do zámrazu ji necháme nějakým způsobem běžet, abychom věděli, jestli nám někde něco neteče,“ prozradil Rajdík s tím, že na zimu z kašny voda opět zmizí.

Ilustrační snímek.
Týden knihoven završí v Humpolci křtem knihy

Oprava samotné kašny se sice jíž blíží do finále, ale tamní zastupitelstvo chce s modernizacemi centra Nové Cerekve dále pokračovat. „Ještě bude provedena zádlažba prostoru kolem kašny a v parku opravíme mlatové cesty,“ popsal další plány Zdeněk Rajdlík s tím, že se vše uskuteční ještě v letošním roce.

Zda bude renovovaná kašna nějakým slavnostnějším způsobem představena veřejnosti, zatím jisté není. „Jestli bude nějaká slavnostnější akce, tak zřejmě asi spíš až na jaře,“ uzavřel starosta.

Kašna v Nové Cerekvi je jednou z kulturních památek, na jejichž opravy v letošním roce vyčlenil Kraj Vysočina celkem 14 milionů korun. Podmínkou pro získání dotace bylo minimálně padesáti procentní spolufinancování ze strany žadatele o dotace. Opravy kašny, které jsou vyčísleny na částku zhruba 700 tisíc korun, tak spolufinancuje i zmíněný městys.

Nehoda vlaku a kamionu u Obrataně.
Policisté se na podzim zaměří na železniční přejezdy