„Kaple je dlouhodobě nevyužívána, a proto kraj projevil zájem na tom, aby se kaple stala opět funkční součástí hradu Kámen a jako taková byla zpřístupněna široké veřejnosti,“ informoval vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina Ladislav Seidl.

Bezúplatný převod kaple Panny Marie Sedmibolestné v obci Kámen jednohlasně odsouhlasilo zastupitelstvo Kraje Vysočina na svém prosincovém zasedání. „Po uzavření smluv, zhruba v průběhu ledna 2018, bude nabytý majetek svěřen do hospodaření Muzeu Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizaci, která spravuje hrad Kámen,“ podotkl Ladislav Seidl.

Kaple se dočká potřebné záchrany. „Již v roce 2018 kraj započne s celkovou obnovou kaple,“ potvrdil Ladislav Seidl. Kraj Vysočina má v současné chvíli již přesně stanovený plán, jak v nutných opravách postupovat. „Primárně se kraj zaměří na opravu krovu a krytiny objektu, včetně zabezpečení související statiky. Plánovaná obnova kaple se bude týkat stavební opravy celého objektu, souběžně budou probíhat také restaurátorské práce na mobiliáři, který je nedílnou součástí kaple,“ popsal plánované opravy Ladislav Seidl.

Na okraji obce Nová Cerekev na Pelhřimovsku mají hasiči plné ruce práce s požárem uskladněné dřevotřískové drti.
Lidé v Nové Cerekvi kvůli kouři raději nemají větrat

Dodal také, že v případě mobiliáře se jedná o soubor neobvyklé výtvarné hodnoty, který pochází z doby výstavby kaple a tvoří se stavbou jednotný harmonický celek.

Tím ale stavební a záchranné práce na kámenské kapli teprve odstartují. „Celková oprava bude probíhat několik let. Bližší harmonogram bude znám po aktualizaci projektové dokumentace,“ vysvětlil Ladislav Seidl.

Pro veřejnost se kaple ale otevře už letos. „Návštěvníci budou mít možnost už v letních měsících roku 2018 ve vybraných termínech v doprovodu průvodce navštívit kapli, což koresponduje s moderními trendy, kdy mají návštěvníci možnost poznávat památku i v jejím syrovém stavu a seznámit se s technickými postupy obnovy památek,“ přemítal Ladislav Seidl.

V následujících letech se stane kaple součástí prohlídkových tras. „Do budoucna se počítá se zapojením kaple do návštěvnického okruhu hradu Kámen a se vznikem stálé expozice zaměřené vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o hrobku, na dějiny pohřbívání,“ sdělil Ladislav Seidl.

Kaple Panny Marie Sedmibolestné byla postavena majiteli panství hradu Kámen jako rodinná hrobka kamenských Malovců. Její vznik i funkce tedy úzce souvisí s hradem Kámen.

ilustrační foto
Další ročník soutěže Dívka roku se již hlásí o slovo