„Zhruba v březnu tohoto roku vyšly schválené dotace na rekonstrukci kuželny. Hotovo jsme, podle dotace, měli mít do března 2018. Proto jsme už zbourali například kolnu na dříví a rozebírat jsme začali i stropy a podlahy v kuželně. Nechtěli jsme totiž firmu, která bude stavět novou kuželnu, brzdit,“ popsal předseda kamenických kuželkářů Milan Podhradský aktuální stav se stavbou nové kuželny. O přidělení dotace na stavbu čtyřdráhové kuželny žádala kamenická TJ Slovan dokonce dvakrát.

Podruhé už byla tělovýchovná jednota mezi úspěšnými projekty. „Z naší strany bylo splněno všechno. Pouze nám mělo být předáno rozhodnutí o poskytnutí dotace, ale k tomu už nedošlo,“ řekl místostarosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík.

Sbor dobrovolných hasičů Veselá letos slaví 110. výročí od svého založení. Foto: Deník/Denisa Šimanová
Hasičům z Veselé je letos 110 let

Podle slov kamenického místostarosty došlo na ministerstvu školství, co se týče dotací, k určitým nesrovnalostem. „Miroslav Pelta se vměšoval a ovlivňoval přidělování dotací. Ministryně školství Kateřina Valachová na toto konto podala k 31. květnu demisi. A aby zamezila nějakým nekalým praktikám, tak investiční program, do kterého spadala i naše tělovýchovná jednota, zrušila,“ vysvětlil Jaromír Pařík.

Dodal také, že žádost TJ Slovan Kamenice nad Lipou určitě nebyla ovlivňovaná Miroslavem Peltou. „S fotbalovým svazem totiž nemáme nic společného. Nicméně jsme v tom programu, který byl teď zastaven a zrušen,“ doplnil Pařík.

Rada města tak navrhne zastupitelstvu města, aby se ve stavebních pracích pokračovalo do výše finančních prostředků, které mělo město Kamenice nad Lipou na výstavbu nové kuželny poskytnout tělovýchovné jednotě. Jedná se zhruba o částku pět milionů korun.

Na podzim by pak kamenická TJ Slovan zažádala o dotaci znovu. „Pokud bychom nebyli ani potom úspěšní v získání dotace, tak bychom zbytek výstavby kuželny dofinancovali v příštím roce,“ prozradil kamenický místostarosta.
Stále je však možné, že by kuželkáři z Kamenice nad Lipou na novou kuželnu peníze v tomto roce dostali. „Pořád to ještě nepovažujeme za uzavřené a doufáme, že se vše ještě letos obrátí v náš prospěch,“ doufal Pařík.

Nic se ale nemění na tom, že kameničtí kuželkáři teď nemají kde hrát a trénovat. V minulých letech museli kuželkáři dojíždět na ligové zápasy z Kamenice nad Lipou do Nové Bystřice. Teď tak budou muset dojíždět všichni. „Teď musíme hrát na jiných kuželnách. Když to vyjde, budeme moci hrát v Nové Včelnici a jednu soutěž si zahrajeme také v Pelhřimově. Ještě se ale musíme domluvit s vedením města. Pomoc nám nabídli také v Žirovnici,“ nastínil blízké plány kamenických kuželkářů Milan Podhradský.

Ilustrační foto.
Stavební práce uzavřely v Humpolci další silnici

Dodal také, že kvůli Peltovi, který si hrabal peníze do kapsy, to odnesou oddíly, které s tím nemají nic společného. „Už kvůli divákům a také kvůli dětem jsme se těšili, že tu bude čtyřdráha a budeme moci hrát všechny zápasy doma. Teď jsme ale zase tam, kde jsme byli,“ řekl smutně Podhradský.

Plánovaná stavba kuželkářské čtyřdráhy je během na dlouhou trať. Přes deset let jednalo město s Českou obcí sokolskou o odkoupení hřiště, na jehož části má nové sportoviště stát. Koupi vyjednalo na přelomu roku 2015 a 2016. Díky tomu, že se vlastníkem pozemku stalo město, mohl TJ Slovan konečně zažádat o zmíněnou dotaci.