Zmíněný recyklační systém, na kterém se podíleli i žáci ze Základní školy Kamenice nad Lipou, zatím nikde jinde v České republice nemají.

„Tento recyklační uzel je skutečně první svého druhu nejen v Kamenici nad Lipou, ale i v celé České republice. V tomto městě žiji a staré plastové kontejnery neměly dobrý vzhled, vypadaly jako taková malá skládka. Jelikož jsem obchodní manažer skupiny Egbert Taylor Group a nemohl jsem se již na to dívat, nabídl jsem proto systém Node zástupcům města,“ vysvětlil Robert Fripp, obchodní manažer Egbert Taylor Group, proč nový speciální kontejner stojí právě v Kamenici nad Lipou.

Česko zpívá koledy
Na dvanácti místech Pelhřimovska budou znít koledy

Zmíněný nový kontejner, který slouží ke snadnému třídění odpadu, tvoří čtyři nádoby. „Modulární systém Node je součástí naší řady Urban Solutions, což znamená, že pomocí sestavy jedné až čtyř jednotek (Node 90°, Node 180°, Node 270° a Node 360°) lze získat kapacitu až 3 200 litrů,“ popsal Robert Fripp nový kontejner s tím, že recyklační uzel zabere méně než jedno parkovací místo.

Od začátku prosince ovšem na kamenickém náměstí nestojí kontejner s klasickými samolepkami, nýbrž se samolepkami od šestnácti mladých návrhářů z kamenické základní školy.

Dodal také, že tvorba návrhů samolepek s pomocí dětí bude motivovat i jejich rodiče a ostatní členy rodiny k třídění odpadu. „Díky svému typickému vzhledu a důmyslné konstrukci přitahuje recyklační minicentrum pozornost, což je výrazná změna oproti klasickému vzhledu běžné nádoby na odpad,“ pochvaloval si Fripp.

Ilustrační foto.
Střítež se dočká prvního obecního znaku. Hasiči svůj prapor převzali už nyní

Někteří místní však umístění nového kontejneru příliš neschvalují. „Je to určitě lepší než ty původní plastové nádoby na odpad, ale myslím si, že kontejnery by se měly umístit někam jinam a ne do centra města,“ okomentovala umístění nového recyklačního uzle Milena Kolářová.

Nový kontejner do města přivezli z Velké Británie.