Na kandidátce hnutí ANO, které v kraji získalo dva mandáty, přitom figuroval až na čtvrté pozici.

Jenže po rezignaci jak Miloslava Babčiaka, tak i jeho náhradníka Jana Sobotky vyšla teď  řada na něj.
„S tím, že bych se dostal do Poslanecké sněmovny, jsem před volbami a vlastně ani po nich nepočítal," komentoval včera pro Deník situaci Josef Kott s tím, že vzniklou situaci teď konzultoval se svou rodinou, která mu podle něj vyjádřila absolutní podporu.

Střet zájmu?

Josef  Kott pracuje od roku 1996 v ZZN Pelhřimov, v současné době v podniku zastává funkci produktového manažera.
ZZN Pelhřimov spadá do agrochemického gigantu Agrofert holding, který vlastní současný šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Na dotaz, zda své dosavadní zaměstnání po nástupu do sněmovny opustí, zatím Kott nedokázal jasně odpovědět.
„S panem generálním ředitelem ZZN Pelhřimov jsme to ještě úplně nedořešili, takže uvidím, jestli budou obě funkce slučitelné," řekl Kott.
Ve sněmovně by se chtěl soustředit hlavně na zemědělství. „K tomu nejvíc tíhnu, ale teď to nedokáži blíže specifikovat. Ale dovolím si říct, že oboru rozumím, i když je to střet zájmu ve vztahu k Agrofertu," dodal nový poslanec.

V předvolební anketě Deníku odpovídal na otázku, jak  lze zabránit tomu, aby na Vysočině pokračoval úbytek zvířat v chovech a aby nepřevážila na polích kukuřice a řepka.

A odpověděl takto: „V pří-mých platbách maximálně využijeme přímou podporu živočišné výroby, mimo jiné i produkci mléka a masa, a dále se zasadíme o podporu intenzivní výroby rostlinných komodit jako brambor na úkor „zemědělství" založeného jen na inkasování dotací."
Politik podle něj musí mít nade vše veřejný zájem. „Je pověřeným správcem veřejných financí a záležitostí, z toho by měl skládat účty, vyvozovat odpovědnost, neschovávat se za kolektivní rozhodování. Měl by přinést kompetenci, pokoru a slušnost, a vzdát se privilegií,"  říká Kott, který je ženatý a má  tři děti.

Jsme nadšení

Novopečený poslanec má i zkušenosti z komunální politiky. Ve „své" obci Olešná byl totiž šest let místostarostou, posléze tuto funkci kvůli pracovním povinnostem opustil.

„Jsme nadšení, že máme poslance z naší obce, bude to určitě i propagace Olešné, když se o nás bude víc vědět," reagoval včera na novinku starosta obce Josef Bláha.

Spolupráci v tandemu s Kottem hodnotí Bláha jako dobrou. „Vede řádný život, má slušné vystupování a je oblíbený mezi občany. A kde může, tam je ochotný pomoci," doplnil starosta Olešné.

Pelhřimovsko čtyři roky nemělo žádného poslance, a teď má hned dva – vedle Kotta je to hejtman Jiří Běhounek.