Budoucí miláček dětských i dospělých srdcí se narodil 25. dubna 1942 v malém domku s koloniálem, kousek od hornocerekvického náměstí. „Kdysi ho mojí mamince koupil dědeček. Do toho krámku se vešla prodavačka a dva zákazníci,“ vzpomínal před lety v rozhovoru pro Deník.

V roce 1945, když se osidlovalo pohraničí, se Dvořákovi přestěhovali do Kadaně. Tam se ale budoucí hvězdě moc nelíbilo. „Já tady nechci bejt. Já chci do Cerekve za kamarádama,“ dožadoval se prý tehdy.

Na Pelhřimovsko se vracel alespoň na prázdniny k babičce, která bydlela v nedaleké Horní Vsi. „Ale do Cerekve jsem vždycky jezdil za kamarády na kole. Pamatuju se, že to byla z Horní Vsi pěkná cesta, protože kopeček byl jen za vlakovým přejezdem,“ usmál se Josef Dvořák.

Ilustrační fotografie.
Hasiči ve Svatavě u Černovic chtějí opravit zbrojnici, do které zatéká

Dnes je ve zhruba dvoutisícovém městečku čestným občanem. Na jeho narozeniny proto nezapomenou. „Dostane od nás pamětní medaili a nějaké drobné dárky. Když to půjde, rádi bychom mu je zavezli osobně“ prozradil hornocerekvický starosta Milan Kunst.

Není to ale jen Hornocerekvicko, s kterým je Josef Dvořák neodmyslitelně spjatý. O čtyřicet let později a sedmnáct kilometrů dál – v Pelhřimově – natáčel nezapomenutelný seriál Návštěvníci, ve kterém hrál technika a řidiče Emila Karase, který postupně odmítá jíst amarouny a nachází zalíbení v tradičních českých buchtách a uzeninách.

Marian Blaha při svém rekordu.
Nový rekord v Pelhřimově: chlapec si dal na obličej přes 80 kolíčků. Podívejte

A na „místo činu“ se vrátil před třemi lety, tentokrát jako vodník Čochtan. Na festivalu Pelhřimov – město rekordů vstoupil do Rekordmanské síně slávy právě coby zelený mužík. „Ke dni vstupu do Rekordmanské síně slávy se role Čochtana zhostil již 741krát,“ připomněl Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den, která festival pořádá a Dvořákův rekord zapsala.

Nikdy se mu ale „nepřejedli“. „Vždycky jsem je hrál s velkou chutí a asi to byl můj osud. První vodnickou roli jsem ztvárnil asi před pětatřiceti lety v Lucerně. A ta nejspíš odstartovala mou hastrmanskou dráhu. Od té doby jsem bral každého vodníka, který se mi naskytl,“ dodal herec se smíchem.

JANA KUDRHALTOVÁ

Josef Dvořák

- narodil se 25. 4. 1942 v Horní Cerekvi

- v jeho třech letech se rodina přestěhovala do Kadaně

- v Kadani přičichl k ochotnickému divadlu

- v roce 2019 byl uvedený do Rekordmanské síně slávy

- drží rekord v počtu ztvárněných rolí vodníků

- před kamerou ztvárnil přes 800 postav, vodníka hrál 741krát