„Když nemám chuť na maso, tak si zajdu raději do vegetariánské restaurace. Přijde mi, že si tam s bezmasým jídlem vyhrají o hodně víc než jinde. Navíc věřím, že používají opravdu čerstvé suroviny. Nejradši chodím na saláty,“ vysvětlil důvod svých návštěv vegetariánských restaurací student Jiří Bejček.

Největší zastoupení takových restaurací má Jihlava, kde maso nenabízí hned na třech místech. V Třebíči a v Pelhřimově je konkurence mizivá. Najdete tam jen jedno místo pouze s vegetariánskou stravou. Pak jsou tu také restaurace jako C&H Food v Havlíčkově Brodě, které vedle masových jídel nabízí i početný výběr pro vegetariány.

Strávníků je hodně, nejen vegetariáni

Zájemců o jídla bez masa je dlouhodobě hodně, jejich počet podle majitelů neklesá. V loňském roce přibyla v Jihlavě třetí čistě vegetariánská restaurace a na počet zákazníků si nestěžuje. „Chodí k nám stále více lidí, zájem roste. Jsme noví a lidé se o nás postupem času dozvídají,“ řekla majitelka Bistra na tři tečky Simona Ryšavá.

Nejen vegetariáni navštěvují specializované restaurace. Strava bez masa láká i lidi, kteří jí všechno. V třebíčském podniku Lucky´s vege bistro tvoří vegetariáni odhadem pouze méně než deset procent zákazníků. Podle majitelky Soni Dvořákové hledají klienti poctivou kuchyni, kde si hlídají ingredience.

V Havlíčkově Brodě vloni nově otevřená restaurace C&H Food zařadila do svého menu hned od začátku rozsáhlou nabídku pro vegetariány. „Byl to náš záměr. Zařadili jsme tam i bezmasá jídla, protože po nich byla poptávka,“ sdělila provozní Veronika Hudečková. O kousek dál v Pelhřimově si však příliš strávníků cestu do zdravé restaurace Zahrada nenachází. „Otevřeno mám už přes tři roky a zájem není příliš velký,“ zmínila majitelka Ivana Eva Razimová.

Velká část restaurací s výhradně bezmasými jídly vsází na netradiční způsob servírování. Zákazníci, převážně ženy, kombinují několik částí různých jídel. „U nás lidé platí za váhu. Mohou si tak na talíř naložit ze třech plnohodnotných jídel to, co chtějí,“ seznámila s odlišností svého bistra Dvořáková.

Chtěli se najíst hlavně sami

K otevření vegetariánské restaurace mají majitelé různé důvody. Většina z nich jsou sami vegetariáni. „Šla jsem do toho, protože jsem se neměla v Třebíči kromě smaženého sýru s brambory kde najíst. Masu jsem se vyhýbala už od mala. Vegetariánkou jsem ale od té doby, co jsem otevřela bistro,“ svěřila se Dvořáková z Lucky´s vege bistro.

Spousta běžných restaurací zapomíná na alergiky. „Spousta zákazníků je alergických na různé věci. Já se snažím vařit pro ty, kteří nemohou lepek, a proto se těžko nají v normálních restauracích,“ vysvětlila Eva Razimová. 

Na jednom se všichni provozovatelé ale shodnou. Jde jim o kvalitu a čerstvost potravin. Základem vegetariánských jídel jsou zelenina a luštěniny. Vybírat je však z čeho. Třebíčské Lucky´s vege bistro nabízí široké spektrum světových kuchyní. Na jídelním lístku najdete indické, řecké, španělské nebo italské pokrmy. „Velkým favoritem zákazníků jsou lasagne snad na sto způsobů. Vaříme je každý týden. Zákazníci mají rádi všechny druhy,“ prozradila Dvořáková.

Do Bistra na tři tečky chodí lidé nejraději kromě obědů na dorty, sendviče nebo polévky. Zajímavostí je, že v Pelhřimově restaurace Zahrada přizpůsobuje výběr podle počasí. Jinak vaří v létě a jinak v zimě, protože některá jídla zahřívají a jiná naopak chladí.

Bezmasá strava je prospěšná, rizika však existují

Může člověk maso z jídelníčku úplně vyřadit? „U běžně dospělé generace větší příklon k bezmasým jídlům jednoznačně doporučuji. Jediné riziko vegetariánské stravy je, že ten jídelníček bude nedostatečně bohatý na bílkoviny a budou v něm převládat škroby a cukry. Člověk musí jíst pestře a potom má taková strava i léčebný efekt v podobě snížení cholesterolu,“ vysvětlil nutriční specialista Pavel Suchánek.

Bílkoviny z masa je důležité nahradit bílkovinami jinými, a to například z ořechů, luštěnin, kombinací semínek nebo sóji. Nahrazení masa pouze škrobem, tedy pečivem, brambory nebo těstovinami, může způsobit klesání svalové hmoty, kterou tvoří právě bílkoviny.

U dětí je situace jiná. „Vegetariánské stravování u dětí je velmi problematické, protože v takovém případě do toho musíte počítat s růstem a se specifickým požadavkem na vývoj orgánů, kostí a svalů. Nejen u dětí, ale u těhotných nebo kojících žen se vegetariánství nedoporučuje. Pokud není jiné cesty, tak opravdu je nutné spolupracovat se vzdělaným nutričním terapeutem,“ řekl Suchánek.