Zlatá podkova se od letošního roku může pochlubit hned několika inovacemi. K dispozici je nové zázemí pro koně i jezdce v izolované hale, přepracované crossové tratě i sociální zařízení pro diváky.

Na závodišti Zlatá podkova je řada i nových překážek. „Tratě jsme budovali ve spolupráci s rakouským stavitelem Andreasem Riedlem, který asistoval našemu hlavnímu staviteli panu Sádlovi. Díky této spolupráci mohli tyto překážky vzniknout,“ sdělil ředitel Zlaté podkovy Jan Mácha.

Jednou z nich je vodní překážka. „Vodní překážka je velmi atraktivní pro diváka. Je totiž umístěna v jeho zorném poli,“ objasnil Jan Mácha.

K dispozici je i již zmíněné nové sociální zařízení pro návštěvníky. „Zázemí pro naše diváky se od posledních ročníků výrazně zlepšilo, ve spolupráci s městem Humpolec bylo vybudováno nové sociální zařízení, takže jsme rádi,“ pochvaloval si Jan Mácha.

V areálu Školního statku v Humpolci byla v rámci zlepšování kvality vybudována hala pro boxové ustájení. „Tato hala vyrostla v rámci výstavby centra zemědělského vzdělávání. Tuto halu používáme k uskladnění zemědělské techniky a v době konání závodů slouží k ustájení koní,“ informoval o hale ředitel Mácha.

Obří sněhulák.
Návštěvníci muzea se mohou vyfotit s obřím sněhulákem

Hala má hned několik výhod. „Když jsme tuto halu budovali, počítali jsme s tím, aby byla izolována, to znamená, aby i v největších horkách zde byl příjemný chládek. Podlaha je protiskluzová, aby po ní koně mohli chodit a nehrozil případně žádný úraz,“ přiblížil Mácha.

Zlatá podkova je tradiční český seriál závodů ve všestrannosti a spřežení, který má hned několik předkol, ze kterých se kvalifikují ti nejlepší na finále. Páteční program tak nabídne drezurní zkoušky, kdy se disciplína odehrává nejčastěji v ohraničeném obdélníku a divák může sledovat koncentraci koně i jezdce. Sobota se ponese ve znamení terénní zkoušky.

Tato disciplína může divákům připomínat dostihy jednotlivců. „Kůň svižně běží krajinou, překonává pevné překážky a projíždí jezírky. Závěrečný parkur prověří souhru koně a jezdce a také jejich psychickou odolnost, protože každá chyby může znamenat výrazné posuny ve výsledkové listině,“ upřesnil Mácha.

Neděle by měla patřit spíše doprovodným aktivitám, jako je průvod jezdců a koní na humpoleckém náměstí, hudební program či vystoupení mažoretek.

Soutěže Zlaté podkovy mají v Humpolci dlouholetou tradici, první finále se v Humpolci uskutečnilo už v roce 1970. Od té doby počínání koní a jezdců na kolbišti Dusilov každoročně sledují tisíce diváků. Toto soutěžní klání je i mimo jiné společenskou událostí. Kromě závodu nabízí i vyžití pro děti, nebude chybět ani občerstvení.