V Domově seniorů v Pacově mají hned dvě klientky, kterým už je přes stovku. Růžena Svobodová letos oslavila neuvěřitelné 102. narozeniny a Františka Vovsová 101. narozeniny.

Dlouhověkost má Františka Vovsová v genech. Její otec se dožil 93 let. Podle svěží seniorky je jednoznačným receptem na dlouhověkost práce. „Alkoholu jsem nikdy moc neholdovala, občas si dám skleničku piva k obědu. Nikdy jsem však nekouřila, jedla zdravě nebo jsem se o to alespoň snažila," řekla před časem pro Deník Františka Vovsová.

„Sil sice, především po fyzické stránce, oběma ubývá, ale stále jsou na tom ještě dobře," řekla sociální pracovnice domova seniorů Miroslava Mrázková. Podle ní se průměrný věk uživatelů domova nijak extrémně nezvyšuje. „Nejvíce klientů máme mezi pětasedmdesátým až pětaosmdesátým rokem. Průměrný věk našich klientů je necelých třiaosmdesát let," dodala Miroslava Mrázková.

V Počátkách 7. března oslavila své 101. narozeniny Marie Povolná, která se i ve vysokém věku stále těší záviděníhodné vitalitě. „Nedávno jsme ji ještě vídali, jak bez brýlí vyšívá u okna. Nyní si už sice brýle nasazuje, ale svého oblíbeného vyšívání se nevzdala. Když jsme jí byli loni přát ke stým narozeninám, zaskočila pana starostu otázkami na plány a rozvoj města. Letos jsme jí šli přát do počátecké léčebny dlouhodobě nemocných, kde byla po zlomenině nohy v krčku na doléčení a rehabilitaci. Ani úraz jí nebránil, aby se o město zajímala," mluvila o Marii Povolné s obdivem vedoucí počáteckého kulturního zařízení Ludmila Marková.

V Domově pro seniory v Pelhřimově stoletého klienta či klientku nemají, nejstarší obyvatelce je 98 let. „Bývala paní učitelkou a je stále velmi čiperná. Ráda si se mnou při různých příležitostech i zatancuje," řekl o klientce ředitel domova Josef Scháněl.

Podle posledního údaje z konce roku 2011 bylo v pelhřimovském okrese 6 lidí stoletých nebo starších. „Z toho pět žen a jeden muž," uvedl Vlastislav Valda z Krajské správy Českého statistického úřadu v Jihlavě. 466 důchodců narozených v roce 1913 evidovala v republice Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos v lednu. Převažovaly tradičně ženy, kterých bylo 373, mužů 93. U příležitosti stých narozenin je klientům ČSSZ zvýšen důchod o 2 000 korun.

reportéři Deníku