Od 80. let 20. století oslovuje vášnivý sběratel řemeslníky a umělce včetně renomovaných výtvarníků s výzvou, aby pro jeho sbírku vytvořili miniaturu, reprezentující každého z autorů v jeho typickém projevu. „Základem je vždy kostka o rozměru 6 krát 6 krát 6 centimetrů. Dále už to záleží na invenci a nápaditosti autora,“ řekl Jaroslav Adam, který letos v lednu oslavil své osmdesáté narozeniny.

Vše začalo před 30 lety, kdy sběratel získal barokní sluneční hodiny ve tvaru kostky na stojánku. Opravil je a snažil se vyrobit si pro sebe kopii jako upomínkový předmět, nejprve potiskem dřeva sítotiskem a později jako faksimile už dokonalým potiskem. Po celé akci zbyly dřevěné kostky na soustruženém stojánku. „Požádal jsem našeho celoživotního přítele malíře Fanka Foltýna, který ode mě dostal vůbec první kostku, aby ji nějak zkrášlil. Ani nemukl a pomaloval ji,“ zavzpomínal Adam na své sběratelské začátky s tím, že na zmíněné kostce jsou znázorněna čtyři roční období.

Mezi tvůrce, kteří požadovaným výtvarných způsobem přetvořili pro rekordmana kostku uvedených rozměrů, se řadí například také Jiří Suchý, kreslíř Petr Urban, malíři Vladimír Komárek, Jan Kanyza, žáci Emila Filly, umělecký zlatník Jiří Urban, který je autorem kopie královské i císařské koruny a darů pro papeže či spisovatel Rudolf Křesťan.

Ukliďme svět - ukliďme Česko v Pelhřimově.
Dobrovolníci uklidili čtyři zákoutí. Nakonec přišlo poděkování

Mezi zmíněnými autory jsou i zástupci takových řemesel jako kovář, krajkářka a vyšívačka rybími šupinami a mimo jiné i dráteník. „Poprosil jsem Stanislava Quirenze, dráteníka z Jablonce, jestli by mi kostku se sítotiskem nějak ozdobil, tak mi na ni vytvořil takový krásný náhled. A když mi ji předával, tak za ni nic nechtěl a naopak děkoval on mě, za skvělý nápad. Potom totiž začal drátovat kromě šperků ještě hliněné květináče a různé nádoby,“ popsal Jaroslav Adam jeden z příběhů, jak unikátní kostky vznikaly.

V rámci pondělního předání certifikátu získal Jaroslav Adam od Miroslava Marka z Muzea rekordů a kuriozit navíc ještě kostku v podobě kraslice. „Zhruba třetina sbírky bude až do festivalu Pelhřimov – město rekordů, který se koná 7. a 8. června, vystavená v expozici Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit,“ informoval Miroslav Marek.

Ilustrační foto
Bazén přejde v polovině týdne na prázdninový provoz