K těm, kteří této šanci neodolali, patřila také Lenka Tilleová z Kamenice nad Lipou. „Na Velikonoční jarmark sem na zámek chodíme každý rok. Nejvíce se nám líbí řemeslné dílny a rádi si tu prohlížíme ručně tvořené výrobky," řekla Lenka Tilleová a doplnila, že doma už velikonoční výzdobu, v níž dominují přírodní materiály, mají.

Kromě pomlázek, velikonočních věnců, kuřátek v ošatkách a malovaných vajec bylo možné na nádvoří kamenického zámku obdivovat i další zboží, jako například malovanou keramiku s veselými obrázky či pletené ošatky a košíky. Gurmáni si tu mohli pořídit „koření od Marušky", a to ještě před zámeckou branou, dále oříšky snad na sto způsobů nebo lahodné čokoládové dobroty. Rovnou na místě si bylo možné pochutnat například na klobásce a zlatavém moku.

S nůší do světa řemesel

Společně s Velikonočním jarmarkem se ve stejnou dobu, tedy v sobotu ve 13 hodin, slavnostně otevírala putovní výstava rukodělných výrobků s názvem S nůší do světa řemesel. Návštěvníky vernisáže přivítal vedoucí Správy kulturních zařízení Města Kamenice nad Lipou Petr Pech a představil kapelu Mince (dříve skupina Koloušci) z Božejova, která se na výstavě postarala o hudební vystoupení. Koordinátorky projektu, jímž dal Petr Pech slovo, si s úsměvem pochvalovaly krásné zámecké prostředí a také krásné počasí, jež se prý podařilo vedoucímu kamenické kultury zařídit. Tato expozice bude na kamenickém zámku k vidění až do 31. května.

Velikonoční jarmark doplňovaly již zmíněné řemeslné dílny, k nimž se řadila i dílna Ludmily Harantové. „Právě tu vyrábím vinuté perly. Jinak zde můžete vidět také cínové a letované šperky," představovala své umění Ludmila Harantová. Většinou malí návštěvníci si na zámku sami zkoušeli své šikovné ručičky, a to třeba při tvoření ozdobných bambulek z barvených králičích kožešin. „Už jen to, že si tuto tvorbu chtějí vyzkoušet, je odvážné. Určitě jim to jde od ruky. A pokud mají s něčím problém, my jim rádi pomůžeme," komentovala s úsměvem Hana Roušarová, která ještě podotkla, že ozdobné bambulky, jimiž se dají zkrášlit například čepice či klíče, jsou hitem poslední sezony.

Jarmark a dílny doprovázela rovněž hudební vystoupení. Ve 14 hodin se zde představil dětský folklórní soubor Podskaláček. O dvě hodiny později pak celé velikonoční odpoledne v renesančním sále zámku zakončil jarní koncert kapely Trumpet tune Brass.

Do Kamenice navíc zavítal Truffaldino

Kulturně „náročnou" sobotu v Kamenici nad Lipou úplně uzavřelo až divadelní vystoupení počáteckého ochotnického souboru AJeTo, jež v tamním kulturním domě sehrál od půl osmé večer hru Sluha dvou pánů, s níž ochotníci od minulého roku sbírají úspěchy i za hranicemi Počátek.

Aneta Slavíková