Zde se tradiční staročeský jarmark uskutečnil už v sobotu odpoledne, konkrétně od patnácti hodin v prostranství před tamním kostelem svatého Jana Křtitele. Typické vánoční výrobky, jako jsou například svícny, adventní věnce a další vánoční dekorace, si pro návštěvníky připravily Jezinky. Nenechte se ale mýlit, ne ty od Smolíčka pacholíčka, ale ty z Českého svazu žen Košetice Jezinky.

Poptávka po adventních věncích

„Vzala bych si, prosím, tento věnec, ten se opravdu povedl, bude mi dělat doma parádu," usmála se jedna ze zákaznic u stánku právě s adventními věnci a vánočními svícny.
A také Růžena Janů z Košetic, která na jarmark dorazila se svou dcerou a vnoučaty, si na jarmarku dělala zálusk na adventní věnec. „Pokaždé, když na košetický vánoční jarmark přijedu, koupím si tu věnec. Také se těším na horký a dobrý svařáček, perníčky a cukroví, které si pro nás přichystaly holky z Jezinek," prozradila dcera Růženy Janů.

Na první pohled bylo znát, že jarmark není jen vhodnou příležitostí ke koupi drobných předmětů či k dobrému občerstvení, ale především k příjemnému setkání členů rodiny, blízkých a přátel.

V půl páté odpoledne se účastníci košetického jarmarku přesunuli přímo do kostela, kde na ně čekaly koledy v podání dětí z tamní základní školy. Některé zazněly bez hudebního doprovodu, jiné provázela hra na varhany. Posluchači si s chutí společně s malými zpěváky notovali známé i méně známě vánoční písně. Ještě předtím ke všem přítomným promluvila starostka Košetic Blanka Veletová, která mimo jiné přála hezký zážitek a příjemně strávený čas. Po zpívání pak veřejnost pozvala ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromečku.

Zářící stromeček a světélka v očích

K němu se ihned vydaly doslova davy zvědavců. Před samotným stromečkem, který prosvětlil okolí, se všem, dětem i dospělým rozzářily oči. Stromeček zhypnotizoval jejich pohledy na několik desítek minut. A to ještě nebyl tento den u konce.

Především za dětmi se ke stromečku chystali čert, Mikuláš a anděl, aby ty hodné obdarovali sladkou odměnou, a těm zlobivým aby naopak domluvili. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a Mikuláš odměnil Mikulášskou nadílkou všechny přítomné malé návštěvníky