Od minulého víkendu díky novele silničního zákona skončilo vymlouvání na osobu blízkou. Když se teď nezjistí viník, pokuta se žádá 
po provozovateli vozidla.

Dosud se jen málokomu podařilo vinu prokázat. Výjimkou byl například někdejší náměstek jihlavského primátora Radek Vovsík, který jel nepovolenou rychlostí a vymluvil se na osobu blízkou. Ale když novináři sehnali kamerový záznam, kde byl Vovsík rozpoznatelný, pod tlakem důkazu na svou veřejnou funkci rezignoval.

Teď novela říká, že provozovatel musí zajistit dodržování silničních pravidel, ať už bude za volantem kdokoli. Změna se netýká dopravních nehod, ale přestupků. Je to třeba případ, kdy policista najde špatně zaparkované auto, a nezastihne u něj řidiče. Dalším případem je, když automatické záznamové zařízení zachytí vůz, který projel křižovatku na červenou. 
A dalším případem je to, když policisté změří rychlost auta radarem, ale nezastaví ho.

Hlavně parkování

„S výmluvami na osobu blízkou jsme se setkávali hlavně při nesprávném parkování. Tyto případy byly navíc v poslední době čím dál častější," vysvětlil Jiří Matějka, zástupce vedoucího pelhřimovského dopravního inspektorátu. Dodal, že většinou marné dokazování viníka bylo 
pro policisty administrativně dost náročné. Policie sama na něj ostatně ani neměla kapacitu.

„Počet případů také rostl 
s tím, jak některá města instalovala kamerové systémy," potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že policistům teď práce ubude. Ti už nemusí nikoho předvolávat, ale rovnou oznámí provozovatele vozidla na příslušný úřad. Ten bude mít naopak více práce. „Našim úředníkům určitě naroste pracovní činnost, ale o tom, že bychom přijali další pracovní sílu, neuvažujeme," vysvětlil tajemník Městského úřadu v Pel᠆hřimově Jan Machyán.

Alespoň malou kompenzací za nárůst práce by pro úřady mělo být to, že se jim podaří vymáhat více pokut. Pokuty 
z přestupků jsou nadále příjmem obce. Podle Machyána ale trvá otázka, zda se je podaří dostat i od nemajetných osob. Město musí například platit znalecké posudky a také spolupracovat s celní správou a exekutory.

Takové vymáhání u nemajetných osob stejně často končí neúspěšně. Mění se také doba, kterou mají úřady měst a obcí na zjištění viníka. Dosud to byl rok, a když to úřady nestihly, případ byl promlčen. Teď mají tuto lhůtu prodlouženou na čtyři roky.

I nadále ale trvá rozdíl mezi tím, kdo se přizná, a kdo ne. Když se viník přizná, přestane se dál pátrat, dotyčný dostane podle závažnosti přestupku menší pokutu, ale zároveň mu hrozí případný zákaz řízení a přidělení trestných bodů.

Zato provozovatel, který se nepřizná, se může obávat pouze blokové pokuty za to, že nezajistil, aby s vozem nebyly páchány přestupky. Pokuta u něj může dosáhnout nejvýš 10 tisíc korun.

Jak už bylo řečeno, novinka se samozřejmě netýká dopravních nehod. A také se netýká těch řidičů, kteří před spácháním přestupku ohlásí krádež svého auta nebo registrační značky.