Početné partě nadšenců, která se právě v sobotu dopoledne sešla na Masarykově náměstí v Pelhřimově to ale vůbec nevadilo.


Někteří oprášili staré lyže po svých prarodičích a jiní přišli na pelhřimovské náměstí, kde startovala tradiční recesistická akce Sedlický úprk, s běžeckými lyžemi, které jim už nejspíš dosloužily.


Letní lyžaři se v Pelhřimově sešli již po dvacáté. „Sedlický úprk jsme vymysleli hlavně proto, abychom měli důvod k setkání s lidmi, kteří jsou za těch dvacet let roztahaní po celé republice 
a tudíž se s nimi nemáme možnost vidět přes rok," pověděl jeden z organizátorů Sedlického úprku David Valenta hlavní myšlenku akce.


Dodal také, že Sedlický úprk vymysleli tam, kde vznikají všechny akce, a to 
v hospodě u piva.


Po zkušebním kolečku absolvovaném na tamním Masarykově náměstí letní lyžaře vyprovodila směr Nová Buková vesele hrající tříčlenná kapela. „Začínáme ostrým startem, kdy si lyžaři dají jedno kolečku po náměstí a zase se všichni shromáždí u startu. Pak společně vyrazí do Rynárce, kde nasednou na vlak, který je zaveze na konečnou do Nové Bukové," popsal cestu lyžařů Valenta.


Sedlický úprk si již po třinácté nenechal ujít ani Tomáš Zajíc z Pelhřimova. „Nejdůležitější věc této akce je, že se tu sejdeme s kamarády a užijeme si zase spoustu legrace," řekl Tomáš Zajíc.


Během náročné cesty ve stylovým retro oblečením 
a s dřevěnými lyžemi na nohou se malí, ale i velcí mohli posilnit na jednotlivých stanovištích, které na ně na cestě do Rynárce čekaly.


Jak řekl David Valenta, závodní duch se v lyžařích probudí těsně před cílem, kdy ze zastávky v Nové Bukové běží závodně posledních 200 metrů. Do Sedlického úprku se s nadšením zapojuje i několik žen.