„Pacient je hospitalizován na infekčním oddělení a je léčen antibiotiky. Pravděpodobným zdrojem infekce je jedno z domácích zvířat, kočka nebo pes, které pacient chová,“ sdělil ředitel krajské hygienické stanice Jan Pečinka.

Držák anesteziologického okruhu vytištěný na 3D tiskárně využívá nemocnice na operačních sálech. Foto: poskytla Nemocnice Jihlava
Jihlavská nemocnice si tiskne pomůcky pro operační sály sama. Na 3D tiskárně

Lidé, kteří byli s pacientem v rizikovém kontaktu, sledují svůj zdravotní stav a jsou v péči svého praktického lékaře. Bude u nich provedeno klinické vyšetření a příslušné odběry. V současné době probíhá veterinární vyšetření zvířat chovaných v rodině pacienta. Odebrané vzorky budou odeslány k laboratornímu potvrzení či vyvrácení nákazy,“ popsala šéfka protiepidemického odboru na Vysočině.

Záškrt je bakteriální onemocnění. Způsobuje ho bakterie Corynebacterium diphtheriae, Corynebacterium ulcerans a Corynebaterium pseudotuberculosis, které produkují difterický toxin. Jsou primárně zvířecími infekcemi, ale mohou způsobit onemocnění i u lidí.

Kožní forma záškrtu se projevuje obvykle bolestivými otoky až vředy, špatně se hojícími lézemi. Onemocnění je nutné léčit antibiotiky.

Výskyt difterie u nás značně omezilo povinné plošné očkování, které začalo už v roce 1946. Až do roku 2022 nebylo toto onemocnění u nás zaznamenáno celých 27 let.

Zdroj: Krajská hyhienická stanice Vysočiny

Na Vysočině je to druhý případ záškrtu za poslední rok.

Celkově se jedná o již desátý případ záškrtu v Česku od znovuobjevení tohoto onemocnění, tedy od dubna roku 2022. V letošním roce národní laboratoř již potvrdila čtyři případy kožní formy záškrtu a 1 případ respirační formy infekce.