Na kolbišti Dusilov se tradičně konají závody Zlaté podkovy Humpolce. Modernizace a rekonstrukce tamního areálu je naplánovaná tak, aby se Dusilov stihl přihlásit na pořadatelství Mistrovství České republiky v závodech všestrannosti.

„Pod dozorem expertů na stavění tratí mistrovského formátu budou nejen upravovány překážky, ale také postavena nová trať,“ vyjádřil se v tiskové zprávě Kraje Vysočina náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast financí a majetku Josef Pavlík.

V Sedlici je už skoro rok zavřený obchod. 

Sedličtí jsou rok bez obchodu

V případě úspěchu s přihlášením se humpolecké kolbiště stane po Pardubicích druhým sportovištěm v republice, které bude vyhovovat přísným požadavkům vyhlašovatelů na podmínky tratí. „S tím souvisí také technické řešení závlahy, modernizace doprovodné infrastruktury areálu pro návštěvníky nebo vybudování vyšších kapacit pro ustájení koní,“ doplnil Pavlík.

Humpolecký školní statek čeká práce na nových překážkách nejen pro terénní zkoušky. Některé bude opravovat, jiné navrhovat tak, aby odpovídaly nárokům bezpečnosti, které se každým rokem zpřísňují. „Jen v letošním roce je připraveno patnáct nových terénních překážek. Náklady jsou spojeny i s uskladněním mobilních překážek přes zimní období mimo sezonu,“ prozradil ředitel Školního statku Humpolec Jan Mácha.

Památník a prostor kolem něj bude v Bohdalíně zářit novotou.
Pod opraveným památníkem zanechají vzkaz

Nové překážky se v Humpolci objeví ještě během letošního roku. Jejich instalaci bude předcházet konzultace se zahraničními poradci pro stavbu mistrovských tratí.

Stavební práce zahrnou nejen úpravy terénu, ale i vybudování nových zázemí na ustájení koní. „Pro zajištění této služby by měl školní statek využívat halu, kterou postaví v rámci projektu budování centra zemědělského vzdělání v areále statku. Pro halu se tak rozšíří uplatnění,“ upřesnil Pavlík.

O opravách jedinečného sportovního komplexu na Vysočině rozhodla v úterý 11. července Rada Kraje Vysočina. Chce tímto krokem v následujících letech podpořit úsilí Školního statku Humpolec, který areál v současné době spravuje.

Kraj jako vlastník se všemi plánovanými změnami začne po vypořádání majetkoprávních vztahů pozemků v areálu humpoleckého kolbiště.