Vůně mořských ryb, krevet, langust a mušlí se line ze stánku Jiřího Fanty. Přímo před očima návštěvníků připravuje bujabézu, tradiční jihofrancouzskou polévku. Tento krkolomný název téměř připomínající kouzelnou formuli z knihy černé magie je ve skutečnosti označením pro skromný a tradiční pokrm marseillských rybářů.

„Mám rád středomořskou kuchyni, hodně jsem cestoval,“ říká kuchař. Pochází z Trutnova, ale podniká v Praze, kde provozuje rybárnu. „Češi si na ryby zvykli. Chtějí žít zdravě. Nejvíc jde na odbyt tuňák, losos nebo pražma,“ dodává.

Další parkoviště budou mít řidiči v Pelhřimově na Rubešově ulici; Zdroj: Se souhlasem města
Další parkoviště budou mít řidiči v Pelhřimově na Rubešově ulici

Ochutnejte kuchyni z Jamajky, vybízí rodilý Jamajčan Clyde, který už několik let žije v Česku. Podle kuchařky Lucie Dittlové je exotická jamajská kuchyně založená hlavně na mase, rýži, plněných taštičkách a její tajemství je v koření. „Clyde ho vozí z domova, všechno je originální,“ zdůrazní.

Exotická kuchyně návštěvníkům Stromovky zachutnala. „Smíchat banán se špenátem? Nikdy by mě nenapadlo, že třeba nigerijská nebo jamajská kuchyně je tak dobrá,“ pochvaluje si Marie Šmídová a lituje, že většinu receptů asi nikdy nevyzkouší. „To koření se u nás v samoobsluze těžko sežene a ani nevím, jak se to jmenuje,“ dodává.

Festival pouličního jídla ve Stromovce v Humpolci. Ochutnejte aspoň očimaFestival pouličního jídla ve Stromovce v Humpolci. Ochutnejte aspoň očimaZdroj: Deník/Štěpánka Saadouni

Ve srovnání s kuchyní jamajskou, nigerijskou, vietnamskou nebo kambodžskou může stánek se španělskými churros působit skoro domácky. Jak vysvětluje kuchař Michal Mucha, jedná se o smažené těsto na které Španělé nedají dopustit, gurmáni si je ještě namáčejí do čokolády.

Křehké koblížky ve tvaru tyčinek chutnají jako naše masopustní koblihy. Ve Španělsku jsou churros podle Muchy považovány za sváteční jídlo. Dříve se obvykle konzumovaly k snídani během volných dnů, kdy člověk nemusel do práce.

Soutěž ve vyprošťování. Podívejte se jak pracují profesionálové
Hasiče v Pelhřimově testovala soutěž. Na vyproštění lidí z vraku měli jen chvíli

Festival pouličního jídla ve Stromovce v Humpolci. Ochutnejte aspoň očimaFestival pouličního jídla ve Stromovce v Humpolci. Ochutnejte aspoň očimaZdroj: Deník/Štěpánka Saadouni

Podle pořadatelů humpolecký festival jídla nepředstavuje restaurace s michelinskou hvězdou, ale nabízí to, co si strávník v různých exotických zemích může koupit běžně na ulici ve stánku. Většina vystavujících kuchařů říká, že vlastně nemá nějakou stálou restauraci, zaměřují se spíš na festivaly a další společenské akce.

Festival pouličního jídla Food Mania v Humpolci představil exotickou kuchyni v asi padesáti stáncích. Generálním partnerem akce je společnost Hranipex Czech Republic, akce se koná za podpory Města Humpolec. Hlavní pořadatel je firma Food Event.

MOHLO BY VÁS ZAUJMOUT: Pohádkový hrad s ikonickou věží i zatopený lom. Poznejte obec na Vysočině

Zdroj: Deník/Zuzana Musilová