Historie hospody v ulici Blanická v Humpolci je už několikaletá, ovšem teprve od letošního dubna se dá mluvit o Hospůdce Jiřická. Jejími majiteli se totiž v té době stali Josef Soural a Radim Sehnal. Oba dva muži žijí v Havlíčkově Brodě a oba dva pracují v sázkové kanceláři.

„Podobnou provozovnu jsme v Humpolci už měli, ale z ekonomických důvodů jsme se rozhodli přestěhovat. Naskytla se nám příležitost pronajmout si právě ‚hospodu na Jiřické', jak se jí vždy říkalo. Název Hospůdka Jiřická, který jsme vymysleli, tak koresponduje s její historií," vysvětlil Josef Soural.

K pivu utopenec

O podnikání v pohostinství prý oba muži začali přemýšlet v době boomu sportbarů. „Tenkrát jsme se rozhodli, že si najdeme prostory, kde by se dala otevřít sázková kancelář, v níž bychom oba pracovali, a kde se zároveň pokusíme rozjet něco jako sportbar," popsal jejich začátky Soural s tím, že v Hospůdce skutečně je sázková kancelář Tipsport. Jelikož oba majitelé působí „na Jiřické" krátce, zatím se podle slov Josefa Sourala rozkoukávali a zjišťovali sílu poptávky v této lokalitě. Také stihli upravit zázemí, ale co se týče interiéru, tak tam prý zasahovali jen minimálně.

Do Hospůdky si hosté mohou zajít na vychlazenou plzeň, kozla či radegast. Kromě toho si tu mohou zahrát kulečník, stolní fotbálek a šipky. Zkusit štěstí se pak dá v již zmíněné „sázkovce" či na výherních automatech. Kručící žaludky tu zatím moc nepotěší, ovšem podle slov Josefa Sourala by tu chtěli do budoucna svým hostům k pivu nabídnout také studené občerstvení typu utopec. „Kuchyň ale nemáme, protože tu na ní ani není prostor," zdůvodnil Soural.

Jejich záměrem také bylo mít tam širokou nabídku televizních programů se sportovními přenosy. „I když dneska si to může každý dopřát doma, takže to zase není tak exkluzivní nabídka. Ale na vybrané zápasy vymýšlíme menší akce," poznamenal Soural.

Trochu složitější pro obsluhu bude  zimní provoz, jelikož Hospůdka disponuje vlastním topením na tuhá paliva a krbovými kamny ve dvou místnostech. „Sice to má své kouzlo, ale obsluze přibude další práce navíc," řekl Soural.

Velký potenciál má venkovní zahrádka, která k Hospůdce patří. „Letos jsme na zahrádku pořídili gril, ale žádná akce se tu nekonala. Během příští letní sezony se už pokusíme o grilování. Také máme v plánu tam udělat dětský koutek, což by rodiče, myslím, mohli u zahrádky uvítat," prozradil Josef Soural.

Vlastní představy

Jelikož je Hospůdka Jiřická na okraji města, její klientelu prý tvoří většinou štamgasti. Nejvíce lidí si sem chodí posedět v pátek nebo v sobotu večer, kdy je také otevírací doba prodloužena oproti všedním dnům až do tří hodin do rána.

Podle Josefa Sourala je na podnikání v pohostinství nejtěžší najít dobré lidi, dobrou obsluhu. Také ekonomika tu hraje svou důležitou roli. „V dnešní době ekonomická situace kolísá a spíše se zhoršuje, takže se konzumace piva snižuje, protože lidé, když začnou šetřit, tak šetří právě na těchto věcech. A protože my nepodáváme jídlo, tak jsme finančně závislí právě na pivu a na automatech," přemítal Soural a dodal, že naopak je s kolegou baví, že mají svou hospodu, kde si mohou realizovat vlastní představy, byť v omezené míře.

Ankety Hospůdka roku se na Pelhřimovsku účastnilo asi 1500 lidí. Vyhrála čížkovská restaurace U Oskara s 421 hlasy a pomyslné stříbro si odneslo veselské Pohostinství U Kolářů s 348 hlasy.

Aneta Slavíková