Tím, že úvěry města nechali „vydražit", je zlevnili. V dalších dvou oslovených městech okresu o této variantě zatím neuvažují.

Odborně se úkon nazývá „refinancování-přeúvěrování dluhové služby". A je využitelný pro většinu měst i obcí, protože v době spolufinancování dotovaných projektů je jen málo zcela nezadlužených samospráv. To, že se jej pokusí provést, si hornocerekvičtí zastupitelé odhlasovali už loni. A nedávno proběhla veřejná zakázka, při níž o dluhy formou elektronické aukce soutěžily peněžní ústavy.

„Šlo o úvěry v celkové výši 16 milionů korun, všechny byly investiční. Chtěli jsme využít situace, kdy se úrokové sazby dostávají téměř na nejnižší možnou úroveň," vysvětlil starosta Jaroslav Andrle s tím, že o jiném městě v okolí, které by takto řešilo své úvěry, neví.

Největší úvěr Horní Cerek-ve se týkal rozsáhlých oprav centra a okolí s kanalizací, vodovody a chodníky z roku 2009, druhý víceúčelového sportoviště u základní školy a   třetí stříkačky pro hasiče. Při nejnovějším, čtvrtém úvěru, loňské opravě vodovodu v Hříběcí, už město zkusilo hledat banku s nejlevnější půjčkou. Aukci pro město provedla specializovaná firma. Oslovila 18 peněžních ústavů, nakonec se ale dražby zúčastnily jen dva: ČSOB a  Česká spořitelna. Je paradoxem, že ČSOB městu krok poradila a pro zmíněnou akci v Hříběcí nabídla nejlepší podmínky – ale nakonec prohrála se spořitelnou, která se tak stala novým mateřským ústavem města.

Snížení sazeb

Další kuriozitou je, že Komerční banka, do té doby „domácí" banka města s třemi úvěry, se aukce vůbec nezúčastnila. „Pouze nás předem upozornila, že přeúvěrování je třeba udělat formou veřejné zakázky. Nevím, proč se neúčastnila, když jsme podle mě pro ni nebyli nezajímavým klientem," řekl starosta Andrle.

Každopádně aukce snížila stávající úrokové sazby úvěrů města ze 4,8 na 2,2 procenta. V přepočtu pak úspory činí 1,36 milionu korun. Nová banka pro město znamená i nový účet sloužící pro platební styk – jeho číslo je uvedeno v posledním městském zpravodaji.

„Někteří bezhotovostně platí městu odpady, nájemné nebo vodné a stočné. Ti musí své platby začít posílat na nový účet," vysvětlil starosta s tím, že starý účet bude pro jistotu souběžně fungovat ještě do konce června.

„Naše cenová nabídka vyšla z aktuálních tržních podmínek, čemuž odpovídal zejména návrh úrokové sazby konsolidovaného úvěru. Součástí požadavků bylo i vedení účtu a služby s ním spojené. Při hodnocení nabídky je důležité dívat se na komplexní přínos pro klienta, ne jen zaměření na dílčí podmínky. Město Horní Cerekev vnímáme jako partnera pro dlouhodobou spolupráci," uvedla Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny s tím, že konsolidace úvěrů je trendem, ze kterého mohou mít užitek banky i jejich klienti.

„Obecně platí, že se účastníme všech soutěží vyhlášených zejména městy a obcemi," dodala Pačesová s tím, že elektronizaci zakázek vítá jako nastupující trend.

Zda o přeúvěrování neuvažují také v jiných městech okresu, jsme se zeptali starostů Humpolce a Kamenice nad Lipou. „My máme v podstatě jediný zbytkový úvěr, který běží a má fixní smlouvu, takže by asi byl problém do toho zasahovat. Ale i když máme dluhovou službu minimální a není to na pořadu dne, tak tato možnost určitě stojí za zamyšlení," řekl starosta Humpolce Jiří Kučera.

V Kamenici nad Lipou před dvěma lety uskutečnili podobný, i když o úroveň „nižší" krok – sdružení úvěrů u jednoho peněžního ústavu. „Teď jsme o přeúvěrování neuvažovali. Máme jen jeden dlouhodobý úvěr na domy, které jsme stavěli, a podmínky, za kterých jsme si půjčovali, jsou pro nás příznivé," sdělil starosta města Ivan Pfaur. „Sám nejsem schopen posoudit, zda by to ještě šlo srazit, musel by to posoudit nějaký finanční expert," dodal Pfaur.