Už v září se policisté vydávali na kontroly lovů ka-chen, které byly na různých místech Kraje Vysočina nahlášeny do konce října. A podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové policisté nezjistili na těchto lovech žádné nedostatky.

Podstatné je to, že myslivci mají oznamovací povinnost nahlásit na státní správě plánované hony – ovšem u takzvaných naháněk na černou zvěř taková povinnost neexistuje.

Jak sdělil předseda pelhřimovských myslivců František Dohnal, hony na bažanty tu pořádají od 15. října a 1. listopadu začaly hony na zajíce. Pelhřimovští myslivci pak prý počítají i s naháňkami na černou zvěř, protože ta se letos přemnožila. „Její stavy se tak musejí snížit o dost velké procento. Co se ale týče zajíců, tak ti se naopak budou lovit minimálně, protože jejich počet na okrese není vysoký," poznamenal Dohnal.

V Pacově hony neplánují

Také pacovští myslivci se chystají na naháňky přemnožené černé zvěře. Sezonu zahájí 30. listopadu, a dále se do lesa vydají v půli prosince a nakonec 26. prosince.

Na hony se však kvůli nízkému počtu drobné zvěře letos nechystají. „Stavy černé zvěře stoupají každý rok, takže naháňky plánujeme. Počty drobné zvěře, mezi niž patří třeba bažanti nebo zajíci, naopak rok od roku klesají a počty srnčího zase spíše stagnují," komentoval předseda pacovských myslivců Martin Žáček.

Ten také dodal, že letos myslivci z pacovského Mysliveckého sdružení Hubert našli už 35 kusů uhynulého srnčího, z čehož se 24 kusů stalo obětí autonehody či srážky vlakem.
„A to máme ročně střílet 30 kusů srnčího. Letos se tedy chystáme jen na sanitární odstřel nemocného nebo starého srnčího," doplnil Žáček.
Myslivecké hony nejsou jen akcí pro myslivce samotné, ale také pro policisty, kteří mají naplánované kontroly honů až do konce letošního roku.

Při těchto kontrolách se policisté zaměřují na doklady, zejména na zbrojní průkazy, průkazy zbraní a na lovecké lístky. U zbraní ověřují především jejich výrobní číslo, a zda je předložená zbraň opatřená platnými zkušebními značkami.

„Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že její stav je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva," doplnila vrchní komisařka policejního oddělení dohledu a dozoru odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Věra Kazatelová.

Kromě toho policisté provádějí u myslivců orientační dechové zkoušky na alkohol, a to nejen na začátku honu, ale i v jeho průběhu či těsně po jeho skončení.

„V případě, že bychom u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu bychom za přestupek uložili blokovou pokutu, nebo protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu," uvedla Dana Čírtková s tím, že v loňském roce policisté u žádného z kontrolovaných myslivců na honech požití alkoholu nezjistili.
Pelhřimovský a pacovský předseda myslivců se dále shodují, že zájem u mladých lidí stát se myslivcem klesá. Pelhřimovští myslivci mají v současné době asi 1150 členů a každý rok se k nim prý přihlásí jen 15 až 18 nových adeptů. „A většinou se jedná o ty, kteří už v rodině mají nějaké myslivce a je to u nich tradice," dodal František Dohnal.

Pacovské Myslivecké sdružení Hubert v současné době čítá 21 členů. „Za posledních pět let jsme o dva členy přišli a přibylo k nám šest nových členů," prozradil Martin Žáček s tím, že jsou to muži kolem 40 let.

Statistika
Loni na Pelhřimovsku bylo nahlášeno 18 honů. Policisté při nich zkontrolovali 414 osob a stejný počet zbraní, přičemž ani u jednoho případu nezjistili žádný přestupek. Stejná bilance, tedy bez zjištění přestupků, platila na celé Vysočině, a to po kontrole celkem 88 honů, 1680 osob a 1696 zbraní v kraji.

Aneta Slavíková