ANO, které skončilo ve volbách na Vysočině druhé, tak odmítlo návrh sociálních demokratů na vytvoření dvojkoalice ČSSD a ANO s tichou podporou KSČM.

„ANO podporuje sestavení krajské koalice na Vysočině s ČSSD. Respektujeme, že sociální demokraté obsadí post hejtmana. Rozhodli jsme však, že nepůjdeme do krajské vlády s tichou podporou komunistů. Máme připraveny své varianty, které předložíme partnerům v pátek," řekl Pavlík. O tom, že ANO nechce v koalici spoluvládnout s tichou podporou komunistů, podle Pavlíka rozhodlo krajské vedení ANO společně se zastupiteli výraznou většinou hlasů.

Koalice ČSSD, ANO a dvojbloku ODS se Starosty pro Vysočinu by měla 29 mandátů. Druhou variantou je koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL s 27 mandáty. „Obě varianty jsou pro nás rovnocenné. Na jednáních budeme upřednostňovat obsazení resortů školství a dopravy," dodal Pavlík.

Podle představ ANO by při první variantě obsadili sociální demokraté v radě kraje čtyři místa a jedno placené místo předsedy výboru, ANO tři místa v radě a rovněž jedno místo předsedy výboru. ODS a Starostové by v radě byli zastoupeni jedním místem. „Placená místa předsedů výboru by byla pouze dvě. Výbory by měly zcela jinou náplň a staly by se určitým servisem pro příslušné odbory kraje," řekl Pavlík.

Při variantě s lidovci by měla ČSSD v radě čtyři místa, ANO tři a lidovci dvě. Rozdělení výborů by podle Pavlíka bylo tématem k jednání. Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL.