Podle tehdy aktuálních informací se v nejbližších dnech neměly na území České republiky vyskytovat žádné srážky, nicméně podle původních předpovědí bylo pravděpodobné, že se koncem týdne objeví místní přeháňky a ojediněle bouřky.

Ústav počítal i s tím, že by se v průběhu týdne rozšířila výstraha na nebezpečí požárů o další oblasti.

Rozšíření výstrahy

Tento předpoklad se již v neděli v poledne ukázal jako správný.

Na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu se totiž objevila výstraha na nebezpečí požárů platící nyní už pro celé území republiky.
Podle slov mluvčí hasičského záchranného sboru kraje Petry Musilové hasiči od pondělí minulého týdne na Pelhřimovsku nezaznamenali žádný požár trávy, travních nebo lesních porostů. Ovšem i tak je opatrnost na místě.

„Teplé a suché počasí zvyšuje nebezpečí vzniku požárů, a to zejména v přírodním prostředí. Žádáme proto občany, aby byli maximálně opatrní a dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů," uvedl krajský vyšetřovatel hasičů Jiří Zelenka.

Lidé by se měli v přírodě především vyvarovat používání zdrojů otevřeného ohně, jako jsou sirky, cigarety, zapalovače a vařiče. V lesích je dokonce celoroční zákaz kouření a rozdělávat oheň je dovoleno pouze na vyhrazených místech. V období sucha se vůbec nedoporučuje rozdělávat oheň kdekoli v přírodě či na otevřeném prostranství.

Srážkový půst dělá vrásky na čele také zemědělcům. „Už máme za sebou sklizeň ozimých ječmenů, jejíž výnos je nižší než byl v minulých letech. Na ozimé pšenici a řepce se teplo a sucho zatím neprojevuje, ale u kukuřice už nyní poznáme, že její úroda bude o dvě třetiny až o polovinu nižší než v minulosti," konstatoval ředitel Výrobně-obchodního družstva v Kámeně u Pacova Josef Houček s tím, že další vývoj se ukáže až během dalších čtrnácti dnů. „Pokud nebude ani tehdy pršet, jak už teď slibují meteorologové, úroda nám nedozraje, ale zaschne," dodal Houček.

Jenom pět dnů

Vedoucí meteorologické observatoře v Košeticích Milan Váňa potvrdil, že letošní červenec je i na Pelhřimovsku skutečně mimořádně suchý. „Od začátku měsíce jsme zatím zaznamenali jen pět dnů se srážkami,  přičemž  ve čtyřech případech se jednalo pouze o neměřitelné množství," uvedl Milan Váňa.
Jediným dnem, kdy tato observatoř zaznamenala měřitelné množství srážek, byl 3. červenec, kdy spadlo 3,5 milimetru srážek, což je zároveň celkový měsíční úhrn. Pokud by takto měsíc skončil, byl by letošní červenec skutečně tím nejsušším.

„To jsou ale zatím velmi předčasné spekulace, neboť máme za sebou pouze dvě dekády. V dosud nejsušším červenci v roce 1990 spadlo pouhých 17,7 milimetru. A to je množství, které hravě spadne během jedné průměrné bouřky," podotkl Váňa s tím, že v žádném případě ale letošní červenec nebude nejsušším měsícem v celé historii měření na košetické observatoři. Tím je listopad 2011, kdy spadlo pouhých sedm desetin milimetru srážek.

Co se týče teploty, dosáhla podle Milana Váni průměrná teplota za první dvě červencové dekády letošního roku 18,2 stupně Celsia, což je prý sice mírně nadnormální hodnota, ale na druhé straně vůbec nejtepleji bylo v červenci roku 1994, kdy měsíční průměr činil 21,4 stupně.

Podle současných meteorologických modelů by lokální bouřky z tepla vznikaly přibližně od středy, ovšem Milan Váňa dodává, že u tohoto typu bouřek je ale velmi obtížné určit prostorové rozlišení.

Aneta Slavíková