Jedním z turistů, které proud vody přilákal, byl například Jan Božík, který sem zavítal až od Vlašimi. „Kamarád mi zavolal, že je plná přehrada a že bychom se sem mohli zajet podívat. Jezdíme sem několikrát do roka, ale toto už jsme dlouho neviděli. Naposledy jsme tady byli zhruba před třemi týdny a to bylo sucho, moc vody neteklo, takže teď je to pořádná změna,“ pověděl mladý muž.

Naopak poprvé byl u Sedlice Jakub Pecha ze Světlé nad Sázavou. „Slyšel jsem, že je to celkem rarita, tak jsem to chtěl vidět na vlastní oči. Po tom suchém období, které v posledních letech bylo, to byl opravdu zážitek,“ svěřil se Pecha.

Výjimečný jev

To potvrdil i mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. „Průtok přes přelivy na vodní nádrži Sedlice skutečně není příliš častý jev. V minulosti k tomu v některých letech docházelo při tání sněhu v brzkém jaru. Naposledy tekla takto voda přes přelivy v roce 2015 a trvalo to zhruba den,“ sdělil Roldán. „Aktuálně přes tuto vodní nádrž protéká 20,9 metrů krychlových vody za vteřinu,“ doplnil.

Vzedmutá hladina řeky Jihlava.
Voda zaplavila část cyklostezky. Zásahů kvůli dešti už o víkendu ale bylo méně

Někteří dokonce tvrdí, že jde o zcela raritní jev, který se v minulosti opakoval jen dvakrát. To je však podle místních chatařů lež. „Je pravda, že teď takové tři roky voda nepřetékala, ale jinak celkem pravidelně. Vzpomínám si, že když jsem byl malý kluk, tak to teklo i čtrnáct dní,“ prozradil jeden z chatařů Miroslav Čejka.

Ze záplav strach nemá. „Jsem tady sedmdesát let a pamatuju si, že se voda z břehů vylila jen jednou. Tuším, že to bylo v roce 1964. Ale od té doby se nic takového nestalo, takže strach rozhodně nemám,“ dodal Čejka.

Letní platforma v Humpolci.
Obří pánev. První sobotní brunch na Letní platformě nabídl španělskou paellu