„Jsme hrozně nadšení, protože jsme s podobnou akcí neměli žádnou zkušenost. Pracovníci z IKEMu nás předem upozornili, ať počítáme tak kolem padesáti nově zapsaných dárců, protože je poměrně složité vytahovat lidi z nějaké akce. Nakonec jich přišlo rovných dvě stě. Myslím si, že na ně zapůsobilo hlavně to, se tady dalo dohromady hodně dobrovolníků, kteří chtěli pomoci,“ přemítal prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Lidé ochotní pomáhat chodili v hojném počtu už od začátku. „Zatím přišlo kolem osmdesáti lidí. Nečekali jsme to, ale musím říct, že je velký zájem,“ pochvalovala si zhruba ve třetině odběrů jedna ze sestřiček Naděžda Pečená.

Dobrovolníky spojuje snaha darovat někomu šanci na život. „Jsem ráda, že jsem mohla někomu alespoň trochu zvýšit naději na uzdravení,“ usmála se Tereza Fantová z Pelhřimova, která se v sobotu také zapsala mezi dárce kostní dřeně. „Vedlo mě k tomu hlavně to, že moje spolužačka onemocněla leukemií a já jsem hledala nejlepší cestu, jak jí pomoci,“ dodala.

Nervózním budoucím dárcům ochotně pomáhaly nejen sestřičky. „Celý tým dobrovolníků z Pelhřimova a profesionálů z pražského IKEMu byl milý, snažil se vše potřebné vysvětlit, pomoct s vyplněním dotazníku a dokonce se mnou i vtipkoval,“ ocenila práci celého týmu Fantová.

28. ročník tradičního festivalu Pelhřimov – město rekordů.
OBRAZEM: Pelhřimov opět ovládly rekordy

Všichni příchozí snášeli odběr krve dobře a nikdo v ordinaci neomdlel. „Spousta lidí už ví, že se předtím musí napít, takže to snášejí dobře. Když se někomu dělá při odběrech krve špatně, tak si s ním naše sestřičky povídají a rozptýlí ho,“ podotkla Pečená.

Na akci upozorňoval nejen stánek na náměstí, ale i organizátoři z Agentury Dobrý den. „Kdykoliv jsme o registru řekli něco na pódiu, nebo pustili připravený spot, tak do ordinace přišlo větší množství lidí. Nejprve jsme si říkali, že není dobré kolem toho moc agitovat, ale lidé se na náměstí různě střídali a pokaždé to splnilo svůj účel,“ řekl s úsměvem Marek.

Tereza Fantová potvrzuje, že hlavním impulsem pro zapsání do registru pro ni byl letošní festival rekordů. „O zapsání do registru dárců kostní dřeně jsem uvažovala už dříve, ale až dobrovolnice, která mi dala do ruky na náměstí letáček, mě přiměla k tomu, zajít přímo do ordinace a položit si otázku, jestli do toho opravdu jít, nebo ne,“ sdělila.

V České republice je aktuálně přes třicet tisíc zaregistrovaných dárců kostní dřeně. „Číslo je to poměrně velké, ale potřebovali bychom více dárců. Přeci jen každý člověk je unikátní a ta shoda není jen tak náhodná,“ uzavřela Pečená.

Ilustrační fotografie.
Sucho trápí i houbaře. Vysočina ale o punc houbařského ráje nepřijde