Princip je stejný jako v minulých letech a docela jednoduchý. „Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální potraviny. Může to být salát z fairtradové quinoi, fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky. Přibalí deku a přijdou se společně nasnídat,“ připomněla za organizátory Eva Havlíčková.

Akce se koná každoročně druhou květnovou sobotu, kdy se slaví Světový den pro fair trade. V Česku se bude férově snídat bude už podeváté, Pelhřimov se tímto způsobem připojí k více než stovce dalších míst, kde Férovou snídani pořádají.

Smyslem Férové snídaně je nejen podpora lokálních produktů, ale také pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky, kteří za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno a často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách.