Letošní Dudácké slavnosti s sebou přinesou oproti loňsku řadu novinek. „Máme nově připravenou ukázku řemeslných trhů. Také je přichystaný program pro děti, ve kterém plánujeme malování na obličej nebo projížďku koňským povozem po Pacově,“ přemítala Kateřina Hodinková Fuková, jedna z organizátorek a vedoucí dětského souboru Stražišťánek.

Tím ale rozdíly oproti premiérovému ročníku nekončí. V sobotu se totiž v Pacově sejde i nečekaně velký počet účastníků festivalu. „Oproti minulému roku máme více než čtvrtinový nárůst v rámci účinkujících. Z nějakých osmdesáti lidí se nám to dostalo na sto čtyřicet,“ vyzdvihla velký zájem Hodinková Fuková s tím, že se přihlásil navíc i jeden soubor a samozřejmě i několik dalších dudáků.

Zatímco doprovodný program v pacovské sokolovně pro veřejnost odstartuje už s úderem sobotního poledne, samotný festival začne až ve 13 hodin, kdy účastníky přivítá na nádvoří zámku starosta Pacova Lukáš Vlček.

Ilustrační foto.
Obchvat Pelhřimova už nebude pro řidiče komplikací

Poté bude následovat slavnostní průvod, který za doprovodu hudby půjde od zámku celým Pacovem až do místní sokolovny.

Jednotlivá vystoupení všech účastníků jsou pak právě v místní sokolovně naplánovaná od 14 hodin. „Na jevišti bude moci pacovské publikum přivítat budějovické dudácké sdružení BUDUS, domácí folklorní soubor Stražišťan a Stražišťánek, dětský folklorní soubor Dubínek ze Sezimova Ústí, špičku horáckého folklóru v kraji Vysočina – Pramínek z Jihlavy, nejmladší dudačku v České republice a další dudáky jednotlivce,“ přiblížila spektrum účinkujících Kateřina Hodinková Fuková.

Dudácké slavnosti tradičně i letos pořádá folklorní soubor Stražišťan. Loňskou premiéru si organizátoři pochvalují. „Na to, že je tato akce svým způsobem specifická, protože přece jenom dudy nemají takových příznivců, bych řekla, že jsme měli docela solidní účast,“ konstatovala jedna z organizátorek s tím, že samozřejmě nechyběla ani podpora bývalých členů souboru.

Je navíc velmi pravděpodobné, že se Dudácké slavnosti stanou pacovskou tradicí a letošní druhý ročník tedy rozhodně nebude poslední.

V současné době už má totiž Stražišťan stanovený termín dalších dudáckých slavností, které budou navíc výjimečné. „U třetího ročníku bude mít soubor výročí padesát let, takže plánujeme, že by to byla opravdu velká akce a uskutečnila se 1. června,“ prozradila Hodinková Fuková.

Ilustrační foto.
Nejvyšší soud vrátil spor o pozemek u Červené Řečice na začátek

Slavnosti napřesrok zřejmě obsadí prostory zámeckého areálu. „Využili bychom veškeré prostory, jak klubovny, tak sál, zahradu, nádvoří. Plus je ještě plánovaná výstava k padesáti letům výročí souboru v rámci muzea,“ odtajnila s úsměvem další plány Hodinková Fuková.

Program Dudáckých slavností:

12.00 – sokolovna – řemeslné trhy a program pro děti
13.00 – přivítání starostou Lukášem Vlčkem na nádvoří zámku (V případě nepřízně počasí v sokolovně)
13.15 – průvod od zámku do sokolovny
14.00 – 17.30 – vystoupení souborů a dudáků jednotlivců v pacovské sokolovně

Poznámka: Fotogalerie u článku je z loňského roku.