Děti při mimořádných situacích velmi často prožívají pocit strachu, situaci nerozumí, nechápou ji, ztrácí základní pocit jistoty a bezpečí, nejsou schopny ihned navázat slovní kontakt a přes dráčka Záchranáčka je spolupráce s dítětem snazší. Prostřednictvím dráčka mohou hasiči dětem říkat, co se děje a co bude následovat. Děti na takto vedenou komunikaci často přistoupí a hasičům to usnadňuje záchranu a péči o dítě. Jen samotná skutečnost, že dítě má něco měkkého v ruce, co může pevně obejmout, zvyšuje jeho pocit bezpečí. „Dříve hasiči při mimořádných událostech často půjčovali věci ze své výstroje, například přilby nebo baterky, bylo ale velmi obtížné následně dítěti říci, že má věc vrátit,“ poukázala na komplikaci Petra Musilová.

Hasiči na Vysočině využili v loňském roce pomoc plyšového dráčka u dopravních nehod a jiných mimořádných událostí ve třech desítkách případů.

V úterý 12. února se na Křemešníku konal jedenáctý ročník žákovských a snowboardových závodů Memoriál Pepy Šlaka.
OBRAZEM: Na křemešnickém sněhu vládly pelhřimovské školy

K celorepublikovému projektu se Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina připojil v polovině roku 2008. Od této chvíle mají hasiči v celém kraji ve výjezdových vozidlech k dispozici tyto plyšové pomocníky. „Dráček Záchranáček se však nevyužívá jen při „ostrých“ zásazích. Své místo má i v preventivně výchovné činnosti, tedy při besedách, preventivních projektech nebo ukázkách,“ doplnila Musilová.