Kameničtí kuželkáři už tak snad v příští sezoně budou moci hrát všechny zápasy doma. „Na konci minulého týdne už jsme dostali rozhodnutí od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, že dotace je přiznána,“ potvrdil místostarosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík.

Plánovaná stavba kuželkářské čtyřdráhy je během na dlouhou trať. Po prvním neúspěchu, kdy Ministerstvo školství nevybralo žádost o dotaci, kterou podala kamenická TJ Slovan, to kuželkáři zkusili znovu. V březnu loňského roku pak dotaci na rekonstrukci kuželny zmíněné ministerstvo schválilo. Jenže na ministerstvu školství se pak odehrály určité machinace, kdy se bývalý fotbalový funkcionář Miroslav Pelta vměšoval a ovlivňoval přidělování dotací.

„Ministryně školství Kateřina Valachová na toto konto podala k 31. květnu demisi. A aby zamezila nějakým nekalým praktikám, tak investiční program, do kterého spadala i naše tělovýchovná jednota, zrušila,“ vysvětlil už dříve Jaromír Pařík.

Ilustrační foto.
Česko uklízeli už potřetí také v Kamenici nad Lipou

Jak ale řekl předseda kamenických kuželkářů Milan Podhradský, TJ Slovan Kamenice nad Lipou měla všechno, co se týče podmínek dotace, v pořádku. „Žádnou chybu jsme neudělali, tak proto jsme o dotaci požádali znovu,“ řekl Podhradský.

Přestože peníze ze schválené dotace zatím TJ Slovan na účtu nemá, kameničtí kuželkáři už se stavbou čtyřdráhové kuželny začali. „Se stavbou nové kuželny jsme začali o něco dříve, abychom to všechno stihli. Dávají nám totiž šibeniční termíny. Začali jsme někdy v březnu, když skončily mrazy. Loni v březnu jsme už ale ve staré kuželně začali rozebírat stropy a podlahy, také jsme zbourali kolnu na dříví,“ přemítal Podhradský.

Dodal také, že se stavbou nové kuželny by pokračovali i přes to, že by dotaci nedostali. Stavbu by financovalo město ze svého rozpočtu. Jak předseda kamenických kuželkářů Milan Podhradský také řekl, novou kuželnu se čtyřmi drahami už v Kamenici potřebují jako sůl. „Už pět let hrajeme ligu v Nové Bystřici, protože v Kamenici nemůžeme. Jsme tak rádi, že to se stavbou vypadá slibně a doufáme, že už to konečně vyjde,“ usmál se Podhradský.

Ilustrační snímek.
Nový bytový dům přitáhne do Lukavce potřebnou pracovní sílu

Kameničtí dostanou v rámci dotace necelých 6 milionů korun. „Celková částka investiční akce je necelých 12 milionů korun. Zbytek tedy doplatíme z rozpočtu města,“ informoval Jaromír Pařík. Nová kuželna by měla být postavená a připravená k užívání do prosince. „Konec roku je termín ministerstva školství, a tam už se samozřejmě počítá se závěrečným vyhodnocením akce, což znamená, že samotné stavební práce musí skončit dřív," podotkl Pařík.

Začít hrát na nové čtyřdráze by kameničtí kuželkáři mohli v průběhu příští sezony. „Řekl bych, že od začátku sezony to ještě nebude možné. To by bylo hodně odvážné. Spíš si myslím, že někdy v průběhu sezony budou moci kuželkáři v nové části začít hrát,“ doplnil Pařík.