Kvůli potížím s dýcháním navíc není schopný nosit delší dobu roušku. „Občas na mě padá beznaděj a nevidím světlo na konci tunelu. K tomu mám doma starou maminku,“ povzdechl si havlíčkobrodský důchodce. Podobné potíže popsala u svého manžela i Marie Krajíčková z Chotěbořska, kterou koronavirus tvrdě omezil i v podnikání.

Většina psychologů a psychiatrů se shoduje v tom, že nárůst u depresí v době koronaviru a vládních omezení sice čekali, ale ne až takový. To potvrdil i známý jihlavský psychiatr Miroslav Skačáni. „Pacientů, kteří k nám přijdou do ambulance, přibývá. Na depresi má vliv sociální izolace, obavy z nemoci, ale i peněžní situace. Trpí mladí, ale také lidé staří a osamělí,“ podotkl psychiatr.

Ilustrační foto.
Mateřská škola v Havlíčkově Brodě má nemocné učitelky, jednu budovu uzavřeli

Psychiatr Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví spolu s kolegy zpracoval odbornou studii zaměřenou výhradně na dopady koronaviru na lidskou psychiku. „Zkoumali jsme vzorek pacientů v počtu stejných asi tří tisíc osob v porovnání za rok 2017 a 2020. Nárůst depresí, úzkostí a sebevražedných myšlenek je tu o desítky procent,“ konstatoval odborník.

Podnikatelé i zaměstnanci

Podle něj trpí depresemi, stresem a obavami z koronaviru podnikatelé, kteří se bojí o existenci, i zaměstnanci. Typicky například lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách. Deprese je psychické onemocnění, kterým v Česku trpí zhruba půl milionu obyvatel.

Ředitelka Psychiatrické nemocnice Jihlava Dagmar Dvořáková upozornila i na další aspekt. „Pacienti, kteří již duševním onemocněním trpí, mají samozřejmě riziko, že se jejich stav zhorší, větší než lidé zdraví,“ sdělila ředitelka.

Tak vypadá lipnický hodinový stroj.
Unikát, který v Lipnici poslouchají celé generace. Přesný čas tam měří cimbál

Havlíčkobrodský sportovec Petr Jirka podle svých slov nynější situaci sice zatím zvládá, ale už také cítí stupňující se rozladěnost. „Hlavně z toho, že je člověk omezený na každém kroku, vázaný doma, děti nemohou do školy a svět kolem nefunguje jako dřív,“ uvedl Jirka.

Doslova nápor zažívají v této době různé krizové linky. „Lidé volají, ptají se, co bude. Jak se to dá vydržet. Jak zaplatí hypotéku. Co doma s dětmi. To řešíme na lince dnes a denně,“ popsala současnou situaci ředitelka Modré linky Hana Regnerová.

Studie Petra Winklera duševní nemoci a koronavirus, zkoumáno 3000 osob rok 2017 a pak 2020

Duševní poruchy 2017 2020
Celkem 20 % 30 %
Deprese 6,5 % 18,5 %
Úzkostné poruchy 7,79 % 12,8 %
Riziko sebevraždy  4 % 12 %