Dotazům čelí starosta i infocentrum.

Místní ale hned namítnou: Pokud by tu spojitost byla, už název by musel být jiný. Co s Počátkami ale souvisí skutečně, je nová stejnojmenná planetka, která obíhá za Marsem. „Historicky název města vznikl tak, že jsou tu  prameny řek, tedy jejich počátky. Je to pomnožné podstatné jméno a vžilo se skloňování podle množného čísla vzoru žena, takže druhý pád je z Počátek. Kdežto seriál používá skloňování podle množného čísla vzoru hrad, tedy z Počátků," vysvětlila učitelka češtiny na počátecké základní škole Ilona Fojtová.

Tvůrci televizního seriálu tvrdí, že jeho název měl navozovat nové začátky příběhů, které se tam odehrávají. „Počátky měly být tedy návodné, a  nikdo z nás netušil, že existují skutečné Počátky," vysvětlila už dříve pro média producentka Lenka Hornová.

Dodala, že když tvůrci zjistili, že existují skutečné Počátky, byli se tam podívat. Jak ale starosta nebo zástupkyně infocentra říkají, za nimi se nezastavili. „Ale bohužel jsme zjistili, že jsou příliš daleko od Prahy, takže tam natáčet nemůžeme. To by se nám prodražilo. Určitě to tedy bylo překvapení, že existují, ale asi se teď stanou naším družebním městem," doplnila producentka. Seriál, který částečně navazuje na Ordinaci v růžové zahradě, se točí hlavně v Pyšelích u Prahy a v Hostivaři.

Pár záběrů ze seriálu viděl i starosta Počátek Karel Štefl. „Tuhle jsem byl na jednání v Kadani a hned mi říkali: Vy jste z těch Počátků, že jo? Tak jsem zdůraznil, že jsem z Počátek," říká starosta a dodává, že občas přijde i od úředníků krajského úřadu dokument, ve kterém je třeba tvar „v Počátcích". Podle starosty jsou možná ovlivněni právě seriálem a  myslí si, že toto skloňování platí i pro město.

Vedoucí divadelního souboru AJeTo! Jana Kráslová říká, že seriál nesleduje a že jí už vadí neustále vysvětlovat, že název města se skloňuje jinak.

Podle starosty se ale i dotěrné otázky na seriál mohou změnit v pozitivní propagaci města. „Je to příležitost říct, že seriál se tu netočil, ale že se tu točily Postřižiny, Návštěvníci či Svěrákova Jízda. To lidi zaujme a aspoň si nás najdou na mapě," dodal starosta Štefl.

Na seriál se občas dívá i Jana Janková z Počátek a i ona už čelila dotazům na souvislost s městem. „Spíš je škoda, že líp nevyužíváme propagaci toho, že se tu točily třeba Postřižiny. Občas vidím, že turisté stojí před Modrou hvězdou (někdejší hotel, kde se film natáčel – pozn. red.) a koukají na ni," říká obyvatelka města.

Stejný názor má i vedoucí kulturního zařízení města Ludmila Marková. „Byl by to ideální turistický produkt. Mám vizi, že by tu třeba z reproduktoru z kanálu řval strýc Pepin, nebo by tu byly pivovarské rekvizity. Stačilo by i staré kolo nebo holičství, což by odkazovalo na paní Vášaryovou. Herci i režisér filmu žijí, mohli by tomu přijet „požehnat"," říká Marková.

Podle ní ale prvotní impuls musí vzejít z radnice. Za příklad dává Humpolec, kde město Hliníkáriu vyčlenilo prostory a i když Hliník ve filmu ani není, město ho „umí prodat". Jak vedoucí počátecké kultury dodává, hotel Modrá hvězda je na prodej a město by mohlo motivovat případného zájemce o ni právě plánem na zbudování muzea Postřižin.

„Myšlenka této reklamy není špatná, ale Modrá hvězda je v soukromých rukou a nemůžeme to  ovlivnit. Peníze na jeho odkup a hlavně celkovou rekonstrukci nemáme. Čekají nás velké projekty a jejich důležitost je nesrovnatelně vyšší než zprovoznění hotelu – třeba revitalizace náměstí, přírodní koupaliště, zateplení sportovní haly a další. Navíc podle odborníků by vzhledem ke stavu budovy bylo nejefektivnější nechat jen přední stěnu a celý zbytek zbourat a postavit znovu," říká Štefl.

Na rozdíl od seriálu teď má město ještě jeden opravdový důvod k propagaci, a tím je planetka, nově pojmenovaná právě Počátky. Astronom Miloš Tichý z hvězdárny na Kleti, asi nejúspěšnější český „lovec" planetek, se totiž  narodil v Počátkách. Planetku Počátky objevil roku 1997 a vyfotil ji v lednu 1999. Má osm kilometrů v průměru a za čtyři a čtvrt roku oběhne Slunce po oběžné dráze za Marsem.

„Kuriózní podle pana Tichého bylo, že Rusové původně protestovali proti názvu, že obsahuje interpunkci. Ale Skandinávci, kteří také užívají interpunkci, naopak název podpořili," řekl starosta Štefl, který nedávno od Miloše Tichého převzal pamětní listinu a snímek planety.
Astronom už dříve jinou objevenou planetku pojmenoval Otokar, a to po nejslavnějším počáteckém rodákovi, básníku Otokaru Březinovi.