Přitom už nyní další zájemci soutěží o to, komu budou zadány práce ve druhé etapě.

Město firmě Stanix Projekt, která nestihla splnit závazky ve smluvené době, prodloužilo termín do konce roku. „Počasí ve spojení s nedostatečným nasazením firmy ale neumožnily jej dodržet. Nadto by jiné roky už mohly práce začít alespoň v březnu, ale ani to letošní zima nedovolila," podotkl místostarosta Humpolce Květoslav Namyslo.

Jiné ulice také stále dokončuje

Obyvatelé sídliště jsou shovívaví a berou v potaz, že počasí pracovníkům příliš nepřálo. „Loni ještě bagrovali, když napadl sníh, začalo sněžit brzy a zima byla dlouhá, proto se zdržení nelze divit. Na sněhu se dělat nedá. Musí přece vše nechat vyschnout, jinak by jejich práce dlouho nevydržela. Nevadí, že to bude později, hlavně aby to bylo pořádně," mínil obyvatel sídliště Michal Limburský.

Firma Stanix Projekt podle místostarostových slov vysoutěžila v Humpolci současně opravu komunikace Arbesova a Dvorská. „Chodníky v Arbesově ulici do zadaného termínu třicátého listopadu stihli, ale asfalt tam není položen dosud. Kvůli počasí bylo rozhodnuto pokládku odložit a provést ji do patnáctého května tohoto roku. Ve Dvorské termín do konce roku také nedodrželi, ale nyní pracují velmi intenzivně, takže by do půli května mělo být hotovo včetně asfaltu," dodal Namyslo.

Přenechat dokončení regenerace sídliště jiné firmě město zatím v plánu nemá. „Po poradě s právníkem jsme usoudili, že bude nejlepší nechat Stanix práci dokončit, když o to sami mají zájem. V jiném případě by mohly v budoucnu nastat například problémy se zárukou – komu bychom reklamovali případné nedostatky, pokud by na regeneraci sídliště pracovaly dvě firmy?" vysvětlil důvod místostarosta.

Mezi zastupiteli padl na minulém zasedání návrh přenechat práci technickým službám. „Vypovězení smlouvy přinese komplikace. Technické služby by to sice možná zvládly, ale lepší bude nechat Stanix práci dokončit a poté jim naúčtovat nějaké penále," doplnil Namysla starosta Jiří Kučera.

Udělit ale pokutu v plné výši, jaká vyplývá ze smlouvy, podle místostarosty nemá smysl. „Smluvní pokuty nevymůžeme, činí třicet tisíc za jeden den zpoždění prací na sídlišti. Dnes už je zdržení takové, že se částka rovná polovině hodnoty zakázky, a firma přitom nemá žádný nemovitý majetek," uzavřel.