„První lokalita je v okolí Vyklantic a druhá je poblíž Hrobské Zahrádky,“ vyjmenoval za organizátory Filip Kačer místa, kam dobrovolníci v neděli zamíří.

Do akce se může zapojit každý, protože není nijak věkově omezena. Sraz zájemců bude v neděli 5. listopadu před klubovnou Mladých ochránců přírody Pacov.

Poslední rozloučení se zavražděnými sedmnáctiletými dvojčaty se uskuteční v sobotu dopoledne ve smuteční síni na hřbitově v Počátkách.
Přeživší oběť masakru v Počátkách si pamatuje na děsivé vytí psa

Oblíbená akce se v Pacově koná již řadu let. „Vždycky na podzim vyvěsíme sto budek, které pak chodíme čistit,“ upřesnil Kačer s tím, že vyvěšené budky v přírodě zůstávají. Ochránci přírody je během roku chodí také pravidelně kontrolovat.

Tímto způsobem se v pacovském okolí objevilo za celou historii akce více než pět stovek budek. „Letos budeme poprvé některé budky věšet na stejnou lokalitu, kam jsme je již věšeli v minulosti. Ty staré se již rozpadají a musíme je nahradit novými,“ zdůvodnil Kačer.

Během podzimních kontrol provádějíí ochránci přírody i zápisy. „Každá z budek má svoje vlastní číslo, takže se provede zápis, jestli ta budka byla obsazena nějakým ptákem a přibližně se podle hnízda určuje o který druh se konkrétně jednalo,“ uzavřel Filip Kačer.