Celkem jich má ve vodách Vysočiny v průběhu května a června přibýt až pětadvacet tisíc. „Bude se jednat o odkrmené úhoří jedince o velikosti do patnácti centimetrů. Úhoře vysazuje také Český rybářský svaz, například do rybářského revíru Trnava, který tvoří vodní nádrž Trnávka, a to v počtu dvou tisíc kusů. Záměrem obou rybářských svazů je zlepšení stavu populace této dravé ryby v místech jeho přirozeného výskytu,“ vysvětlil Martin Drápela z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu kraje Vysočina.

Do vod Vysočiny se bude vysazovat takzvané úhoří monté. Jde o jednu z úhořích životních etap, kdy má ryba maskovací sklovité zabarvení. K přeměně rybí larvy v monté dochází v pobřežních vodách Evropy a severní Afriky. „Monté se loví a následně distribuuje do jednotlivých států, kde se vysazuje nebo dále odchovává na rybích farmách. Jeden kilogram úhořího monté obsahuje něco přes tři tisíce jedinců. Jeho cena v současnosti dosahuje více než deset tisíc korun,“ sdělil Martin Drápela.

Policisté pozorují, že se poslední dobou zvyšuje intenzita provozu. Foto: PČR
Vysočina: Na dálnici jel s rozbitým sklem. A telefonoval. Chytli ho

Tento kdysi početný noční dravec je nejen na Vysočině pomalu na ústupu. „Úlovky úhoře na udici u nás dlouhodobě mírně klesají. Především díky intenzivnímu vysazování je ale míra poklesu výrazně nižší, než je odhadovaný pokles počtu úhořů v Evropě,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Lukáš Vlček.

Kvůli specifickému způsobu rozmnožování a omezené možnosti migrace do evropských toků jsou úhoři zcela závislí na umělém vysazování. „Úhoř je tajemná ryba s jedinečným a dosud plně neobjasněným rozmnožovacím cyklem. Během něho dospělé ryby táhnou do Sargasového moře v Atlantském oceánu. Plůdek se pak náročnou cestou vrací do míst, kde dospěli jeho rodiče,“ popsal Martin Drápela.