„Dvě třídy, které byly po přívalovém dešti zatopené, už jsou vymalované. Od příštího týdne by zase mohly být k užívání dětem,“ přemítal Tomáš Jůzl, ředitel Základní školy Hálkova, jejíž zřizovatelem je město Humpolec.

I přes to, že voda zaplavila dvě učebny, nebyly škody tak zásadní, aby ohrozily začátek nového školního roku. „Děti jsme rozmístili do odborných učeben,“ řekl Tomáš Jůzl, jak krizovou situaci ve škole vyřešili.

Dodal také, že škody teď řeší s pojišťovnou. „Jedná se o nové výmalby. Uvidíme, jestli se ještě nějaké lino časem vyboulí, ale celkově ty škody odhaduji zhruba na 300 tisíc korun,“ prozradil ředitel školy.

V době, kdy do Humpolce přišel přívalový déšť, byla střecha budovy školy přikryta provizorní plachtou kvůli její probíhající opravě. S kompletní opravou střechy začali dělníci letos v červnu s tím, že do konce září bude hotovo. „Rekonstrukce byla kvůli technickému stavu střechy nevyhnutelná. Do konce letošního září měly být práce kompletně hotové, ovšem v současnosti víme, že zhotovitel termín nesplní, i přes to, že jsme na toto spolu se stavebním dozorem opakovaně apelovali,“ uvedl místostarosta města Humpolce Vlastimil Brukner.

Ilustrační foto
Piráti hledají kandidáty pro senátní volby nejen ve vlastních řadách

Skluz v termínu dokončení, hlavně z důvodu personálního nedostatku a částečně podcenění náročnosti stavby, zástupci firmy přiznali. „Dělníci s rekonstrukcí pokračují dál, teď mají tak jednu třetinu za sebou. Podle zástupců firmy by mohla být oprava střechy hotová na konci listopadu,“ informoval Jůzl s tím, že na střechu se vrací původní krytina, která byla na budově školy už za první republiky, a to tašky.

Oprava střechy na budově Základní školy Hálkova, kde sídlí třídy druhého stupně, je jednou z větších investic města Humpolce v roce 2019.

Zakázku na opravu střechy Základní školy Hálkova vyhrála ve veřejné soutěži brněnská Realitní a stavební společnost. Vysoutěžená cena činí necelých deset milionů korun.

Nápravu škod vzniklých při lokální povodni řeší město od čtvrtečního večera 29. srpna. Za necelou hodinu napadlo v Humpolci ve čtvrtek navečer téměř pětatřicet milimetrů srážek. Silný přívalový déšť tak způsobil lokální povodeň a škody na soukromém i městském majetku.