Dvaačtyřicetiletý Marek Šalanda z Brna a jeho sedmatřicetiletý vzdálený bratranec Marek Šalanda z Jindřichova Hradce se vydali navštívit co nejvíc obyvatel České republiky s příjmením Šalanda. Při cestě od své příbuzné Marie Šalandové, která bydlí v Pelhřimově, dorazili krátce po sedmnácté hodině do Putimova.

Dvanáctidenní putování zahájili ve středu 18. října v Jindřichově Hradci, v neděli 29. října chtějí cestu završit v Brně. „V Putimově jsem málem nenašel voličský průkaz, už jsem se bál, že jsem ho někde ztratil,“ zmínil epizodu Marek Šalanda z Brna.

Volit v Putimově plánovali i z toho důvodu, že v této vesnici nedaleko Pelhřimova žije mimo jiné Miroslav Marek z agentury Dobrý den, která registruje české rekordy a kuriozity.

Právě uskutečňovaný pokus o „šalandovský“ rekord má spočívat v tom, že oba Markové Šalandové navštíví většinu svých jmenovců v zemi. „Podle statistik žije v České republice 150 lidí s tímto příjmením,“ poukázal na hodnotu absolutní rekordmanské mety Miroslav Marek.

Pokus o rekord má završit počítání na srazu Šalandů za týden v Třešti.