Důvodem výpomoci hasičů je rychle rostoucí počet pacientů s covidem a strmý nárůst těžkých případů. „Intenzivní péče se dostává na hranice svých kapacit. Volná lůžka rychle ubývají. Příznivá situace není ani v délce hospitalizací, která se až zdvojnásobuje a roste počet pneumonií,“ uvedl ředitel Nemocnice Pelhřimov Michal Kozár.

Kromě toho pelhřimovské zdravotníky zaměstnává i zajištění chodu očkovacího centra v kulturním domě Máj a stovky odběrů PCR a antigenních testů denně.

Průmyslová zóna v Jiřicích.
Průmyslová zóna v Jiřicích dává práci i lidem z okolí, přibude tu další firma

Hasiči budou asistovat na lůžkových odděleních, covid odděleních i na urgentním příjmu. „Budou pomáhat při hygienické péči pacientů, jejich polohování a otáčení, včetně úpravy lůžka, nebo při podávání stravy,“ přiblížila mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová s tím, že v nemocnici zůstanou do 14. března.

V pelhřimovské nemocnici pomáhali už v lednu. Odpracovali tehdy 133 služeb po dvanácti hodinách. „Velice si vážíme jejich zdatnosti. Byli velkými pomocníky zejména při fyzicky náročnější práci. Psychickou podporou pak byli nejen pro hospitalizované pacienty, ale leckdy i pro zdravotnický personál,“ vyzdvihl Kozár.